KRAFT

Smartmotor satser friskt

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
28. aug. 2006 - 07:00

Andreas Fokkens hadde en lang fartstid i ABB ved hovedkontoret i Sveits før han i 2001 overtok som adm. direktør i Rolls-Royce Marine A/S. I 2005 startet han sitt eget konsulentselskap, men har nå overtatt som leder av Smartmotor AS.

– Jeg synes det er interessant å drive nyutvikling og det er grunnen til at jeg tok denne jobben, sier han.

Spisskompetanse

– Fra kun å drive med elektriske maskiner og omformere basert på permanentmagneter, til å omfatte elektromagnetiske systemer betyr en kraftig utvidelse av vår målgruppe. Vi skal arbeide innen felt der vi kan erstatte konvensjonelle løsninger med vår teknikk. Det betyr at vi må ansette flere folk, sier Fokkens.

I dag teller staben 14 høyt kvalifiserte medarbeidere, men Fokkens ser for seg at den kan dobles i løpet av et par år:

– Det tar tid å bygge opp en stab med den spisskompetansen vi trenger. Ikke bare spisskompetanse innen elektroteknikk, men også kompetanse innen materialteknologi trengs for å utvikle firmaet videre.

Kongsberg og Rolls-Royce

Den største kommersielle aktiviteten til Smartmotor er nå innen radialfluks permanentmagnetmaskiner og omformere der de leverer motorer til Kongsberg (AUV), og teknologi til Rolls-Royce Marine for sidepropeller og annen utrustning.

Andre områder er elektrisk ventilåpner til Smactuator og motor til et retningsstyrt bor Sira-Kvina kraftselskap har utviklet.

Forskningsprosjekter

På forskningsfronten har Smartmotor ett stort forskningsprosjekt (PM-Innovation) der de ser på fremtidens elektriske maskiner. Prosjektet går over tre år og har en ramme på 16,7 millioner kroner. I tillegg deltar de i et annet forskningsprosjekt på vindkraft.

Fokkens forteller at han ikke bare er interessert i produktene som utvikles, men ser på det hele som en prosess der utstyret er en del av prosessen.

– Det betyr at vi vil gå inn i prosesser med leverandører og bidra til en forbedring av prosessen både for kunden og for sluttkunden, sier Fokkens.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.