IT

Smartmobilene har overtatt verden

I fjor bikket det globale salget for første gang over i favør av smartelefonene.

Smartmobilen, Samsung og Googles Android var de store vinnerne på mobiltelefonmarkedet i fjor.
Smartmobilen, Samsung og Googles Android var de store vinnerne på mobiltelefonmarkedet i fjor. Bilde: Colourbox
13. feb. 2014 - 14:59

Det er ikke noe norsk eller for den saks skyld vestlig fenomen, men i fjor passerte salget av smarttelefoner såkalte feature phones for første gang i verden.

Her i landet er over 90 prosent av salget smarttelefoner.

Nå er det revolusjonen Apple satte i gang i 2007 som har overtaket, selv om det er en stund siden de selv sto øverst på pallen.

Les også: Så mye lagringsplass har smarttelefonene i praksis

Apple tapte ytterligere

I følge markedstallene til analyseselskapet Gartner tapte Apple ytterligere markedsandeler i smarttelefonmarkedet fra 19,1 til 15,6 prosent i fjor. Likevel tok neppe gråten overhånd i Cupertino. Salget ble reddet av smarttelefonveksten og Apple solgte over 20 millioner flere iPhoner og endte på nesten 160 millioner i fjor.

Likevel er det Samsung som tar førsteprisen. Der i gården økte markedsandelen fra 30,3 til 31 prosent og salget endte så vidt under 300 millioner.

På en så å si delt tredjeplass finner vi Huawei og LG som begge solgte rundt 46,5 millioner modeller. Men ser vi på salget i det viktige fjerde kvartalet er det Huawei som tar kaka. Da solgte de 16 millioner telefoner mot i underkant av 13 hos LG.

Ukjente vinnere

Lenovo begynner også å gjøre seg gjeldene med en andel på 4,5 prosent som var en økning fra 3,2 prosent. Det kinesiske selskapet kjøpte nettopp Motorolas mobilselskap fra Google, så vi kan nok vente oss mer at den i året som kommer.

Den store vinneren er likevel «Andre» som har en markedsandel på 39,3 prosent, og her finner vi et uhorvelig antall merker. Svært mange av den finnes bare i Østen og selger svært billige telefoner.

Til sammen ble det solgt nesten en milliard smartmobiler i fjor av et totalt telefonsalg på 1,8 milliarder. Det var en vekst på 36 prosent fra året før. I det siste kvartelet var 57,6 prosent av alle telefoner solgt i verden en smarttelefon.

Android helt konge

Ser vi på fordelingen av operativsystemer har Google all grunn til å juble. Android økte fra 66.4 prosent til hele 78,4 prosent. iOS falt fra 19,1 til 15,6 prosent.

Windows Mobile kan notere en liten vekst fra 2,5 til 3,2 prosent, mens for BlackBerry og andre OS-er er det helsvart. De falt til sammen fra 11,9 til 2,8 prosent.

Les også:

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider  

Slik skal Chrome redusere dataforbruket med opptil 50 prosent

Her er den nye it-styrken i politiet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.