MOBIL

Smartklokkene blir endelig pene

Mindre gadget-faktor, mer luksus.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. mars 2015 - 08:33

BARCELONA, MOBILE WORLD CONGRESS: Denne uken har det blitt lansert flere spennende smartklokker. Fellesnevneren er mer moden design enn tidligere.

Produsentene forsøker å gjøre seg lekre ved å legge designen tettere opp mot tradisjonelle klokker, og bevege seg vekk fra den litt nerdete skjerm-på-armen-looken.

.

Huawei overrasket

Huaweis klokke var den store overraskelsen. Deres Huawei Watch ligger så tett opp mot tradisjonelle armbåndsur at den passer like godt til finstasen som til hverdags.

Klokken er naturlig nok litt tykkere enn et vanlig armbåndsur - 1,13 cm, ettersom den huser en liten datamaskin og en trill rund skjerm. Det til tross fremstår den nærmest som en vanlig klokke.

Den har klokkehus i metall, en klokkekrone på siden og klokkereimen kan byttes ut med standardreimer om du ønsker det.

Huawei har dog lagt arbeid i å lage fine matchende reimer, alt fra lærreimer til metallkjeder, og klokken kommer i klassiske farger; sølv, gull og sort.

Den ser unektelig bra ut. Det som i våre øyne er fjorårets lekreste smartklokke, LG G Watch R, fremstår som en teknogadget ved siden av Huaweis klokke.

LYNTEST: Slik er de nye Galaxy S6-modellene

AMOLED og pulsmåler

Skjermen er en 1,4 tommer rund AMOLED, som har oppløsning tilsvarende 400 x 400 piksler. Den er dekket med safirglass, og ser unektelig svært bra ut. Dette er den beste klokkeskjermen vi har sett til nå.

På baksiden sitter en pulsmåler, slik du etterhvert finner på de fleste smartklokker. Det hele drives av en Qualcomm Snapdragon-prosessor på 1,2 GHz, har 512 MB RAM og 4 GB lagringsminne.

Batteriet er på fattige 300 mAh, som erfaringsmessig betyr daglig lading. Det er antakelig til å leve med.

Programvaren er Android Wear, og da er det ikke mye som skiller den i bruk fra andre Android-klokker. Huawei har imidlertid utstyrt den med 40 forskjellige klokkeskjermer som imiterer klassiske armbåndsur.

Les også: Kjøper du disse får du med Office til PC-en

LG Watch Urbane er en redesignet utgave av LG G Watch R.
LG Watch Urbane er en redesignet utgave av LG G Watch R.

LGs lekre Urbane

Også LG har valgt å gå i retningen Huawei har valgt, med sine nye Urbane-klokker.

To varianter ble vist frem: En Android-klokke, og en basert på LGs Web OS-plattform.

Den første, Watch Urbane, er i bunn og grunn en Endelig en fin smartklokke med ny design. Den har samme funksjoner, samme skjerm, og samme spesifikasjoner for øvrig. Det inkluderer en 1,2 GHz Snapdragon. 512 MB RAM og 4 GB lagringsminne.

Skjermen er det samme 1,3 tommer, runde 320 x 320 pikslers AMOLED-panelet, og batteriet er på 410 mAh. Pulsmåler har den også.

Den ser imidlertid lekrere ut enn forgjengeren. En kan kanskje beskrive den som mindre maskulin enn klokken den er basert på. Den kommer til Norge i april, og koster 3000 kroner.

Les også: Dette er verdens letteste titommers nettbrett

Wath Urbane LTE kjører LGs Wearable Platform, som er basert på WebOS.
Wath Urbane LTE kjører LGs Wearable Platform, som er basert på WebOS.

En mobil på armen

Den andre klokken, Watch Urbane LTE, er den interessante nyheten. Denne er like mye en mobiltelefon som den er en klokke.

Ikke at dét er noe nytt. Senest i fjor lanserte Samsung sin Gear S, som har en stor, bøyd AMOLED-skjerm, plass til SIM-kort og mulighet for egne apper.

LGs klokke ser imidlertid først og fremst ut som en klokke, og ikke en liten smarttelefon du fester på armen. Likevel kan du ringe med den, sende meldinger, koble deg til Wi-Fi, bruke Bluetooth, NFC og måle pulsen din. GPS har den også.

Og som navnet antyder har den altså støtte for LTE. Det er den den første i verden som har.

Les også: Telenor vil gjøre det mye billigere å roame i utlandet

Watch Urbane LTE har pulsmåler på baksiden. De tre tastene på siden lar deg navigere i klokkens menyer.
Watch Urbane LTE har pulsmåler på baksiden. De tre tastene på siden lar deg navigere i klokkens menyer. Marius Valle
Plattformen er basert på Web OS, men heter LG Wearable Platform. Menysystemet er intuitivt og pent, og styres ved å berøre skjermen og å trykke på de tre tastene på siden av klokken.

Den kan kobles til Android-telefoner og fungere som smartklokker flest, men lever også sitt eget liv med apper og funskjoner.

For eksempel har Audi utviklet en app til klokken, som lar deg bruke den til å låse opp bilen og skru på tenningen ved hjelp av NFC-berøring.

LG Urbane LTE kan brukes som nøkkel til Audi.
LG Urbane LTE kan brukes som nøkkel til Audi. Marius Valle
Audis app vil til og med måle pulsen din under kjøring, og kan foreslå at du kjører til siden og tar en pause om den oppdager at du er stresset.

Urbane LTE har ikke utskiftbar reim slik de andre klokkene har, ettersom antennene sitter i reimen av gummi. Men klokken ser usedvanlig bra ut til å være såpass avansert.

Den dårlige nyheten er at LG ikke har noen planer om å selge den i Norden, men det kan jo tenkes at de ombestemmer seg i løpet av året. Prisen blir i alle tilfeller høy, men LG har ikke gått ut med noen tall.

Les også: Denne smartklokken er en mobil

LG Watch Urbane LTE fungerer som mobiltelefon, og lar deg for eksempel sende SMS.
LG Watch Urbane LTE fungerer som mobiltelefon, og lar deg for eksempel sende SMS.

Hva med Apple?

Så er spørsmålet om flottere design og flere funksjoner kommer til å sørge for økt interesse for smartklokker.

Bare 720 000 enheter med Android Wear ble sendt ut på markedet i hele 2014, ifølge analyseselskapet Canalys. De fleste klokkene som er lansert under messen er slike, og det er dermed stort sett bare design som skiller dem.

Neste uke lanserer Apple trolig sin Apple Watch, og mange spør seg om dette blir vendepunktet for smartklokker.

Om Apple klarer å få fart på sitt eget salg, kan det tenkes at Apple Watch blir en drivkraft for smartklokkesalget i markedet, slik iPad gjorde for nettbrett og iPhone for smarttelefoner.

Les også:

Nå kommer mobilene som skanner øynene

Nå kan du få 200 GB i mobilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.