BYGG

Smarthus: Dyre fordeler

SMART:
Bjørn-Erik Askestad er produktsjef for smarthusteknologi i Micro Matic Norge AS.
SMART: Bjørn-Erik Askestad er produktsjef for smarthusteknologi i Micro Matic Norge AS. Bilde: Fotograf:orv
20. juli 2007 - 07:30

I motsetning til en vanlig bryter eller styring, er en smarthusenhet konstruert slik at den er selvstendig og intelligent omtrent som en liten PLS.

Den kan motta og sende informasjon og reagere på den, enten det er for å justere lys og varme, styre persienner, ventilasjon, TV, lyd og andre ting.

Koster mer

Det er vanskelig å anslå hva det koster å bygge opp et hus som smarthus. Det kommer an på hvor mye som skal styres og hvor avansert det skal være.

Produktsjef for smarthusteknologi i Micro Matic Norge AS, Bjørn-Erik Askestad, har gjort et forsøk på å sammenlikne et hus med en tradisjonell elektrisk installasjon og et med atskillig mer intelligente alternativ.

Regnestykket viser at det koster rundt 60 000 å installere det elektriske anlegget i et vanlig hus med ti rom. Det samme huset med utstyr som smarthus vil koste rundt 140 000.

Funksjonalitet og muligheter

- Det er litt over det dobbelte, men så gir det også store fordeler med tanke på funksjonalitet samtidig som mulighetene kan utvides i det vide og brede. Du kan for eksempel ha en bryter ved utgangsdøra som setter lys og varme i bortestilling og som sørger for at komfyren, som mange lurer på om de har skrudd av, virkelig er av. Bosch og Siemens har også mange hvitevarer som kan kobles til et slikt system og jeg tror det kommer til å bli vanlig i fremtiden. Da er det jo ikke dumt å ha et system hvor alle de nye muligheten som kommer kan kobles inn, sier Askestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.