DOKTORGRADER

Smarte, kombinerte varmepumper

Sivilingeniør Jørn Stene har utført målinger på en 6,5 kW væske/vann CO2-varmepumpe utstyrt med en unik tredelt gasskjøler, samt en 200 liters varmtvannstank hvor det er brukt en bevegelig isolerende plate for å redusere de termodynamiske tapene i tanken.

Med utgangspunkt i målingene har han utviklet simuleringsmodeller for å analysere varmepumpeprosessen og varmtvannstanken.

Arbeidet har vist at denne typen CO2-varmepumper vil kunne oppnå høyere energisparing enn dagens beste væske/vann-boligvarmepumper.

Forutsetningene er at varmtvannsbehovet i boligen utgjør minimum 25 til 30 prosent av boligens årlige varmebehov, at anlegget leverer varme til et lavtemperatur varmedistribusjonssystem (for eksempel gulvvarme), og at de termodynamiske tapene i varmtvannstanken kan holdes på et lavt nivå.

Avhandlingen har tittelen «Residential CO2 Heat Pump System for Combined Space Heating and Hot Water Heating / Boligvarmepumpe med karbondioksid (CO2) som arbeidsmedium for kombinert romoppvarming og varmtvannsberedning» .

Arbeidet er utført ved Institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU, med professor Arne M. Bredesen som hovedveileder.

Medveiledere har vært professor Jostein Pettersen og førsteamanuensis Rolf Ulseth. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og SINTEF Energiforskning AS.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.