NETTARKIV

Smart vann skal gi mer olje fra Heidrun

Ole K. Helgesen
26. mai 2010 - 12:55

Med dagens planer vil over halvparten av oljen ligge igjen i reservoarene på norsk sokkel. Hvert prosentpoeng utvinningsgraden øker, er verdt over 100 milliarder kroner. Derfor har Petoro satt ned en prosjektgruppe som skal sørge for at ingen teknologiske muligheter for å få opp mer olje blir oversett.

–Vi bestemte oss for å lete internasjonalt etter metoder som ennå ikke var tatt i bruk på sokkelen. Vi fant blant annet en svært spennende teknologi som kalles Bright Water eller ”smart vann”, sier Erik Søndenå i Petoro.Heidrun først

Petoro har sett på mulighetene for å starte injeksjon av ”smart vann” på Heidrun der selskapet forvalter en eierandel på 58 prosent.

– Vi ønsker oss en pilot for å teste ut teknologien på Heidrun i år eller neste år. Partnerne i feltet er interessert og jeg håper vi skal få det til.

BP, Chevron og kjemikalieselskapet Nalco har utviklet nanopartikler som tilsettes i vann som injiseres i brønnen. Kjemikaliet er designet til å ekspandere ved definerte temperaturer.

– Når kjemikaliene når en viss temperatur i reservoaret popper de opp, på en måte som popcorn, og blokkerer vannstrømmen. Dermed tvinges vannet til å gå sideveier og man får vasket ut en større del av reservoaret. På grunn av at man kan bestemme hvilken temperatur kjemikaliene skal reagere på, kan man bestemme eksakt hvor i reservoaret man ønsker blokkering, sier Søndenå.Ikke dyrt

Han forteller at teknologien ikke representerer særlig høye kostnader, rundt fire dollar per ekstra fat man får opp av bakken.

– Det gir mange ekstra fat olje og man slipper kjemikaliebehandling ettersom kjemikaliene blir liggende igjen i reservoaret. Men det er et langsiktig tiltak. Det gir ikke ekstra olje i morgen, men BPs resultater er så spennende at vi må teste dette ut på norsk sokkel.

Ifølge Søndenå er det viktig å forsikre seg om at det ikke blir lekkasjer av kjemikaliene.

– Polyakrylamid er et såkalt rødt kjemikalie fordi det har lang nedbrytningstid. Slike stoffer skal ikke slippes ut og det skal vi klare å unngå.Ferskvann øker utvinning

Petoro ser også på andre måter bruke vann til å få ut mer olje. Det er vanlig å injisere sjøvann for å skyve ut oljen fra porene i bergartene. En del olje blir liggende igjen i porene etter vannflømming. Ved å injisere vann med lavt saltinnhold får en produsert mer av denne oljen.

– Det var egentlig tilfeldig at man oppdaget at ferskvann hadde bedre effekt enn saltvann. Og for ett år siden forstod vi ikke hvorfor det var slik. Men nå vet vi mer. Det er ganske komplisert å forklare, men kjemiske reaksjoner mellom ferskvann og oljen gjør at bindingen mellom oljen og bergarten løsner. BP har funnet ut at bruken av vann med lavt saltinnhold øker utvinningen lokalt med 8 til 10 prosent, sier han.

Dette blir enda mer effektivt dersom man tilsetter såpelignende stoffer i vannet, men disse har miljøutfordringer. Da må det produserte vannet injiseres ned i reservoaret.

Oljedirektoratet har estimert at det finnes 13,5 mrd. fat mobil, eller bevegelig, olje som det ikke er planer om å utvinne. I tillegg er det 14,5 mrd. fat som ikke er mobile. Petoro tror ny teknologi kan øke reservene med mellom to og åtte prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.