NYHETSBREV

Smart salg av grillgass

Den omstendelige prosessen du må gjennom for å bytte gassbeholder til grillen går mot slutten. Fra Stryn kommer en automat som lar deg kjøpe gassen på et par minutter.

14. nov. 2014 - 07:00
Vis mer

Det er strålende vær, og deilig fjellørret venter på å bli grillet. Men gassbeholderen er tom. Du kommer til den lokale bensinstasjonen for å bytte, og havner i køen bak en feriestemt familie der det faller barna tungt å velge, wiener eller grillpølse? Du tripper og venter. Til slutt blir det din tur. Den unge gutten bak disken vegrer seg for å selge deg gass. Han er alene på jobb, og bensinstasjonen er fylt opp med kunder. Sjefen setter ikke pris på at han går ut, og åpner for muligheten for naskeri, noe som dessverre er ganske utbredt. Det har skjedd at kunder i slike situasjoner er blitt avvist, selv om gassbehovet er akutt.

Nytt produkt

Nå kommer en ny automat på markedet som skal la deg kjøpe gassen uten å bry betjeningen. Det finnes slike på markedet i dag, men det er ikke veldig utbredt. Gassspesialisten AS har 69 automater, hovedsakelig på Østlandet. Selskapet selger gass fra Tanko. Vendanor i Stryn vil nå skape nytt liv i dette markedet. Sammen med Omron har de utviklet en automat de selv hevder er rimeligere og mer drifts­sikker enn de som finnes på markedet, og den tilbys uavhengig av gassleverandører.

Automaten består av to karuseller med tre etasjer i hver og åtte bur i hver etasje. Til sammen er det plass til 48 gassflasker i automaten, men siden den tomme alltid skal inn først starter den med 47 fulle flasker.

Omron er med

Vendanor er et datterselskap av Nomek AS, et selskap som driver platebearbeiding, overflatebehandling, samt påbygg for diverse spesialkjøretøy, blant annet slamsugere. Produksjonen skjer i Nomeks­ lokaler, mens all elektronikken bortsett fra motorene som dreier karusellene, er levert av Omron. Det er blant annet frekvensomformere, PLSer, display og sensorer.

– Noen av komponentene er helt nye, det gjelder blant annet sensorene som brukes til å kjenne igjen gassbeholderne som kundene leverer inn, forteller salgsingeniør Knut Ivar Helland fra Omrons kontor i Ålesund.

De sensorene som fantes var for store og for dyre til denne bruken. Omron lanserte nye og langt mindre sensorer akkurat i tide til automatproduksjonen. De første ble lurt av dagslys som slapp inn når dørene ble åpnet, det er nå ordnet.

Les om: Fundamentale sensorbeskrivelser

Når døren åpner seg setter han den tomme beholderen inn. Etter at den er scannet og funnet i orden åpner nok en dør seg, og kunden kan forsyne seg med en full gassbeholder.
Når døren åpner seg setter han den tomme beholderen inn. Etter at den er scannet og funnet i orden åpner nok en dør seg, og kunden kan forsyne seg med en full gassbeholder.

Bus gir mindre kabling

– Nå har vi sensorer med forsterket laser, klasse II, de er også mindre og kan kobles mot bus slik at det blir mindre kabling, sier Helland.

Han forteller at det er benyttet EtherCAT, blant annet fordi den kan håndtere både sensorene og frekvensomformere. Omron har også vært med å utvikle programvaren helt fra bunn.

– Bjarte Myklebust hos oss brukte Sysmac Studio, det er en helt ny programmeringsplattform. Den har vært tilgjengelig i et par år for noen få utvalgte kunder med høy kompetanse, og det er først nå den slippes for alle, sier Helland.

Også strømforsyningen er en nyutviklet modell, den skal tåle fra minus 40 til pluss 70 grader.

– Vi har valgt å satse på kvalitet hele veien, det betyr industristandard på det meste, til og med militær standard for enkelte produkter, sier Harold Wieldraaijer, daglig leder i Vendanor.

Dermed skal automaten takle både vær og vind, støy, vibrasjoner og ikke minst store variasjoner i spenning.

Fornøyd bensinstasjonseier

Den første har nå stått til utprøving på en Esso-stasjon i Stryn, og fire automater er også plassert på bensinsasjoner i Ålesund. Wieldraaijer forteller at nå gjenstår kun mindre justeringer, og de er klare til å starte salget. Han regner med å selge 1000 stykker i løpet av den første femårsperioden.

I Stryn har Per Eilert Ommedal gode erfaringer med automaten på sin Esso-stasjon.

– Det er en besparelse for oss, og betjeningen slipper å forlate butikken. Vi har også fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra kunder, sier Ommedal.

Med hans erfaringer mener at den antydede prisen som ligger på et sted under 250 000 kroner er akseptabel, hvis den viser seg stabil over tid, noe han mener alt tyder på.

Også Omron tror at de har vært med å utvikle et godt konsept.

– Vi har tro på at dette skal bli et lønnsomt konsept, bekrefter Helland.

Omron har levert all elektronikken. Salgsingeniør Knut Ivar Helland klargjør en modul som skal monteres i en automat.
Omron har levert all elektronikken. Salgsingeniør Knut Ivar Helland klargjør en modul som skal monteres i en automat.

Uvanlig for Omron

Han sier at for Omron har dette vært en smule spesielt.

– Det er sjelden vi involverer oss slik i utvikling av helt nye produkter hos kundene, men det hele startet ganske smått og vi følte at vi kunne bidra.

Wieldraaijer forteller at også AGA har bidratt noe, i en rådgivende rolle under utviklingen. Det gjelder blant annet flasketyper som automaten må kunne håndtere, og forhold knyttet til brannfare og sikkerhet.

– Vi har plassert en vifte i automaten som spyler med friskluft om det skulle oppstå lekkasje. I tillegg går det sms og e-post til ansvarlige om noe skjer.

Fra AGAs side karakteriserer Morten Roness dette som et produkt for fremtiden, som de tror på. Roness er salgs- og markedssjef for propan i AGA.

Roness forteller at han har rådet Vendanor til å se ut over Norges grenser.

– Slike automater kommer, og de har utviklet et godt produkt. For dem som selger gass er jo dette nærmest en gavepakke.

Han legger til at fra AGA sitt ståsted betyr det lite for håndtering og distribusjon, men at det er salgsleddet som vil få den store gevinsten ved å ha en automat som kan selge gass hele døgnet.

Også Innovasjon Norge har tro på produktet, og Vendanor har mottatt støtte under utviklingsfasen.

Les også: Knytter sterkere bånd med kundene

Planlegger produksjonslinje

Det hele startet gjennom en forespørsel til Nomek fra en kunde som hadde installert franskbygde automater for salg av gassbeholdere.

– Men kunden var ikke fornøyd med kvaliteten og de var dyre. Det førte til et forprosjekt som varte fra 2012 til 2013, og som deretter ble videreført fordi vi så at vi kunne lage et godt produkt, sier Wieldraaijer.

Vendanor skal til enhver tid ha deler på lager til å produsere 20 automater, og nye automatiserte produksjonslinjer er på tegnebrettet. Selskapet leker også med tanken om å lage automater for salg av flere produkter.

– Men vi er helt i startfasen. Det er mange muligheter.

Han sier kompetansen selskapet har bygget opp kan brukes til andre typer automater innenfor varedistribusjon. Det kan være alt fra reservedeler eller postpakker til potetsekker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.