NATURVITENSKAP

Smart & rart TU 36

Helsefarlig UMTS

Nye UMTS-basestasjoner kan øke eksponeringen for elektromagnetiske felt. I Tyskland har dette ført til protester fra miljøorganisasjoner, som krever både strengere grenseverdier for feltene fra basestasjonene og mindre eksponering mot skoler, barnehager og boligområder.

Det tyske miljøverndepartementet vurderer om dagens grenser er strenge nok, skriver VDI-Nachrichten. I Sveits skal kravene allerede ligge på 4 V/m, mens den tyske grensen ligger ti ganger så høyt, heter det. Den tyske telekombransjen protesterer og sier at da må antallet basestasjoner dobles fra dagens 20.000 til 40.000. Representanter for bransjen anslår merkostnadene for de seks nettene som skal bygges i Tyskland til minst 18 mrd euro.

I Norge er det ingen forskrifter som setter grenseverdier for elektromagnetiske felt. – Statens strålevern forvalter etter internasjonale anbefalinger, forteller avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl. Disse anbefalingene legger grensene langt høyere. For de som er eksponert for feltene gjennom sitt arbeid, ligger grenseverdien på 137 V/m i området 1 Hz til 300 GHz, mens det for den generelle befolkningen ligger på knapt halvparten, 61 V/m, som fortsatt er betydelig høyere enn de tyske verdiene.

I Post- og Teletilsynet sier Geir Antonsen at dette er meget kompliserte målinger, og han tviler på om det i det hele tatt finnes noen i Norden som kan gjennomføre slike.

Gammel drivhuseffekt

Drivhuseffekten kan ha tatt livet av dinosaurene og tidlige pattedyr. Den britiske forskeren Dr. Paul Pearson ved University of Bristol har funnet bevis for at havtemperaturen i tropiske farvann oversteg 30 grader Celsius mot slutten av krittiden og i eocene-perioden. Disse funnene fører til at teorier som i dag hovedsakelig er forlatt, nå må gjenopplives.

Pearson har funnet sterke indikatorer på at et lag av CO2 tidligere har omsluttet kloden i i større grad enn i dag og ført til global oppvarmin. Pearson har funnet dette ved å analysere prøver av fossil plankton som er henholdsvis 69 – 65 millioner år og 54 – 38 millioner år gamle. Det skal være oksygenisotoper som er analysert og som har gitt dokumentasjonen. Tilsvarende prøver er tatt tidligere uten å antyde så høye temperaturer. Dette forklares med at råmaterialet til de tidligere prøvene har holdt for dårlig kvalitet.

NATURE TODAY

Verdens kraftigste

Mandag 1. oktober ble verdens kraftigste supercomputer for åpen forskning satt i drift ved Pittsburg Supercomputing Centre. Den nye superdatamaskinen skal brukes blant annet til å beregne, eller til og med forutsi, jordskjelv, meteorologi og klimaendringer ved siden av modellering av gener for produksjon av proteiner.

Det er en imponerende maskin som består av 3000 Compaq Alpha EV68 mikroprosessorer i 750 serier med fire i hver. EV68 har en kapasitet på to milliarder beregninger per sekund. Skulle du ønske en på kontoret, så være klar over at den krever mer enn 4000 liter vann i timen til kjøling. I tillegg har supermaskinen en lang rekke imponerende egenskaper for de datainteresserte.

Les mer her: http://www.psc.edu/publicinfo/news/2001/terascale-10-01-01.html

Skumle spirer

Spirer kan produseres fra frø året rundt og gi en frisk og attraktiv grønnsak. Ulempen er bare at de ofte er bærere av sykdomsfremkallende bakterier. Slike matforgiftningsutbrudd har forekommet i USA, Japan, Storbritannia, Norden og Canada. Alfaspirene er den verste synderen, kanskje fordi de er vanligst. Men ved å tilsette ufarlige melkesyrebakterier kan de farlige bakteriene som Listeria, Salmonella og E.coli utkonkurreres.

Les mer på: www.matforsk.no

MATFORSK

Legionellas overmann

AK Steel fra Middeltown i USA lanserer et stålprodukt som sies å ta livet av bakterier og andre mikrober. Det er et porøst keram som inneholder sølv. Stoffet kan settes til overflaten på VVS-produkter som rør og plater for ventilasjonskanaler. Når det kommer fukt, trekkes sølvet ut og tar knekken på muggsopp og bakterier. Dette kan føre til at sølv får en ny rolle som bakteriedrepende middel.

Les mer på: http://www.healthshield.com/

VVS-FORUM

Feil webadresse

I TU nr. 33 brakte vi en notis om et engelsk trekkoppbatteri på smart&rart bak i bladet. En leser gjør oss oppmerksom på at den oppgitte webadressen dessverre er feil. Riktig adresse for de som ønsker å vite mer om opptrekkbare batterier, er: http://www.windup-powerup.co.uk

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.