NATURVITENSKAP

Smart & rart TU 33

Redusert fart

Hastigheten må ned, helt ned i 0,00013 km/h, eller 13 centimeter per time hevder Sintef. Denne gangen gjelder det ikke å spare liv på veiene, men å redusere dødeligheten til unglaks ved å hindre at vannstanden senkes for raskt i regulerte vassdrag.

Sintef Energiforskning har funnet at den såkalte effektkjøringen i kraftproduserende elver, at vannet magasineres opp for så å tømmes raskt når elforbruket er på topp morgen og kveld, tar livet av mange fisk. Unglaksen blir da liggende igjen på tørt land langs elvebredden. Problemet er vel kjent, og mange kraftprodusenter prøver å bøte på problemet ved å sette ut ny yngel.

Sintef har funnet at laksen kan tåle dramatiske endringer i vannstanden, men at det går en grense ved 13 cm per time.

Genterapi mot synsskader

Amerikanske forskere har gitt tre blinde hunder synet tilbake. Hundene led av sykdommen Leber kongential amaurose,. Dette er en meget sjelden arvelig sykdom som skader synsnerven, forteller øyespesialist Hanne Birkeland. Hun anslår at det bare fins ti tilfeller av sykdommen i Norge.

– Men dersom sykdommen kan kureres ved hjelp av genterapi, åpner det for spennende muligheter for å kurere en rekke andre øyesykdommer.

Amerikanerne har klart å erstatte det skadde RPE65-genet, og antyder at metoden kan utvikles til å brukes på mennesker, skriver Nature Genetics.

Filtrerer flystøy

Øreplugger fremstillet av myk silikon med innlagt filter av et keramisk materiale skal utligne det plagsomme trykket under flyturer, skriver Militær Teknikk. De nye pluggene er utviklet av ørespesialister ved House Ear Institute i Los Angeles i samarbeid med Cirrus Healthcare Products, som produserer pluggene.

Hver tredje flypassasjer opplever problemer med å utligne trykkforskjeller, så markedet burde være stort. En ekstra bonus er at pluggene gir en lyddemping på 20dB. De nye pluggene skal være i salg på apotek og flyplasser.

Stø på hånden?

Snart kan nettstedet du er inne på, lese kroppsspråket ditt. Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston forsøker dette gjennom å lese hvordan folk beveger musen under surfing på nettet. Slik får de vite hvordan de oppfører seg fysisk. Dette kan hjelpe innholdsleverandørene i å utforme nettstedet mer brukervennlig.

– Jeg kan si om du leser informasjonen på websiden bare ved å se på måten du beveger musen. Enten dytter du markøren ut til siden, så den ikke er i veien, eller så følger du siden nedover med den, sier professor Ted Selker til BBC Sci/Tech.

Han mener også at systemet kan avsløre om du nesten har trykket på en lenke, men nølt i siste øyeblikk. Systemet som analyserer musebevegelser har fått det megetsigende navnet Cheese. (orv)

Trekkoppbatteri

Den engelske ingeniøren Howard Atkin ble lei av mobiltelefoner og andre dingser som gikk tom for strøm. Derfor fant han like godt opp et opptrekkbart batteri.

Etter noen sekunders dreietid sørger den svært effektive generatoren for at det blir liv i døde lommelykter og radioer. Elektronikken sørger for dreiehastigheten og ladningen. Seksti sekunder på sveiva er nok til å høre radio i halvannen time, og er det en mobiltelefon du vil ha liv i så vil hvert minutt med mosjon gi deg ti minutter snakketid. (orv)

LONDON PRESS SERVICE

Nytt fra sengekanten

41 personer i Frankrike har tegnet kontrakt på at de skal ligge til sengs de neste tre månedene. De er ikke deltakere i noen form for fjernsynsunderholdning, men er derimot frivillige i et vitenskapelig forsøk. Hensikten er å simulere hvordan en lang reise i rommet og opphold på en romstasjon kan virke på kroppen. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA står bak forsøket, i samarbeid med romfartsbyråene CNES og Nasda fra henholdsvis Frankrike og Japan.

450 søkere meldte seg til de horisontale stillingene. Under oppholdet på Medes-klinikken i Toulouse skal de gjennomgå en rekke tester, opplyser CNES. Et hovedtema er de forandringer som inntreffer i muskler og benbygning under den simulerte romfarten. 90 dager av oppholdet skal de ligge med hodet nedover i en helning på seks grader, som i tidligere forsøk har vist seg å være den gunstigste måten å simulere vektløs tilstand på. Interesserte kan notere seg at forsøket gjentas i mars neste år. (saa)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.