FORSVAR

Smart fly - smart bombe

21. apr. 2004 - 13:50

Synet av amerikanske soldater i likposer, får ikke George W. Bush til å endre politikk. Tvert imot brukes enda mer penger på å "gjøre jobben" uten å risikere egne liv.

Nå brukes det store beløp på å utvikle et førerløst bombefly som skal fjernstyres mot mål av en operatør i en kamuflert vogn mange kilometer fra fronten.

Den første bomben ble ifølge NASA sluppet den 18. april inntil en utrangert lastebil på øvingsfeltet ved Edwards Air Force Base.

Bomben var på 130 kilo og var lastet med jern for øvingens skyld, altså ikke sprengstoff. Den var GPS-styrt fra satellitt og skal ha truffet en meter til side for lastebilen. Det hevdes at dette var planlagt.

Flyet ble styrt mot målet av Robert Horton, Boeings prosjektleder. Det fløy på 11.000 meters høyde i 750 km/h.

Flyet har Y-form, er haleløst, har et vingespenn på 11 meter og veier 4000 kilo uten last. Det er nærmest usynlig på radar. Andre robotfly, som Predator som brukes mye i Afghanistan, er nå modifisert for å bære våpen.

Hovedhensikten med X-45 skal være å bombe mål som radarstasjoner, missilbatterier og lignende for å rydde vei for bemannede fly. Det er fortsatt en klar militær fordel med bemannede fly, bl.a. fordi en pilot ser 360 grader, oppover og nedover, og kan ta beslutninger over målområdet. Men å slippe presisjonsbomber klarer altså et robotfly.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.