KRAFT

Småkraftverk i kø

Utbygging av små og mindre elver kan gi Norge mye ny kraft. De 260 søknadene NVE hadde inne pr. desember 2006 innebærer økt kraftproduksjon på 3 TWh.
Utbygging av små og mindre elver kan gi Norge mye ny kraft. De 260 søknadene NVE hadde inne pr. desember 2006 innebærer økt kraftproduksjon på 3 TWh. Bilde: KNUT STRØM
15. des. 2006 - 11:36

NVE har rundt 260 søknader til behandling og mottar en stadig økende strøm av søknader.

Dersom kraftverkene blir realisert, vil det kunne gi en økt kraftproduksjonen på om lag 3 TWh. Det tilsvarer strømbehovet til 150 000 husstander.

Vest og nord

Interessen for å bygge slike kraftverk er størst på Vestlandet og i Nordland. NVE oppretter fra nyttår en egen seksjon for å behandle småkraftsaker.Hittil i år har NVE gitt konsesjon til i underkant av 40 småkraftverk med en samlet produksjon på 440 GWh. Dette er noe mer enn foregående år, skriver NVE i en pressemelding.

Flere i år

NVE har fortsatt et stort antall søknader til behandling.

I begynnelsen av desember var det 260 saker med en samlet produksjonskapasitet på 2900 GWh. Antallet saker til behandling har økt i forhold til foregående år.

Reduseres

Gjennom behandlingen vil de fleste av prosjektene bli noe redusert, enten på grunn av krav om minstevannføring, redusert fallhøyde, sløyfing av planlagte overføringer eller reduserte reguleringshøyder.

I mange tilfelle vil en redusert løsning gi store miljømessige gevinster samtidig som det fortsatt er mulig å realisere prosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.