KRAFT

Småkraft slipper skatt

Jannicke Nilsen
20. mai 2008 - 12:11

En kuvending av regjeringen måtte til.

– Regjeringen har gjort retrett, de har fjernet et vanvittig negativt insitament som ga mer skatt og redusert lønnsomhet, og dermed lavere investeringer, sier daglig leder i Småkraftforeningen Bjørn Lauritzen.

Fredag la regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett, hvor regjeringen gjorde mindre justeringer i nasjonalbudsjettet for 2008.

Den viktige forskjellen

Regjeringen har foreslått å justere innslagspunktet for grunnrenteskatt tilbake til 5500 kVa fra 1500 kVa. Det betyr at alle småkraftverk under 5500 kVa, cirka 5 MW, vil slippe grunnrenteskatt.

– Dette vil utgjøre en stor forskjell. Da tilslagspunktet ble justert helt ned til 1500 kVa i 2004 beregnet vi at 25 prosent av alle nye småkraftverk ikke ville bli bygget ut. Disse vil nå bli bygget likevel, de blir i hvert fall ikke skrinlagt av skattemessige årsaker, sier Lauritzen.

I sum mener Småkraftforeningen næringen kommer godt ut av revidert, til tross for at skatteøkningen fra 27 til 30 prosent ble opprettholdt, og selv om overskuddet blir mindre, fordi skjermingsrenten fortsatt er fire prosentpoeng lavere.

Opprusting

Regjeringen foreslår også å innføre en særskilt unntaksregel for å dempe skattemessige barrierer ved opprustings- og utvidelse av vannkraftverk. Disse reglene vil imidlertid ikke komme småkraftverkene til gode.

– Regjeringen foreslår å legge forholdene bedre til rette for opprusting av kraftverk samt innføre en årlig utbetalingsordning i tilfeller med ny, negativ grunnrenteinntekt. Potensialet for utbygging av vannkraft ligger særlig i småkraftverk, samt opprusting av eksisterende kraftverk, sa finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar til budsjettet.

Forslagene er sendt på høring.

Les mer om endringene i rammebetingelsene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.