KRAFT

Småkraft jubler over OED-vedtak

FORBEDRING: Den nye boreteknologien gjør at flere vannveier kan legges under jorden.
FORBEDRING: Den nye boreteknologien gjør at flere vannveier kan legges under jorden.Bilde: colourbox.com

Rundt 450 småkraftsaker ligger i kø hos Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE), og mange aktører må vente i årevis før planene deres blir behandlet.

Nå tar regjeringen grep i saker som berører småkraftverk under 1 MW for å få opp tempoet i saksbehandlingen.

Flytter kompetanse– Kompetansen som ligger i NVE Oslo vil bli flyttet ut til NVEs eksisterende regionkontor. Vi mener dette grepet er en substansielt og prinsipielt er en viktig reform av hvordan vi organiserer vårt beslutningssystem og en erkjennelse av betydning av lokal og regional kompetanse, sier statssekretær Liv Monica Stubholt i Olje- og energidepartementet.

Samtidig har regjeringen bestemt at fylkeskommunene selv skal fatte endelig vedtak i konsesjonssaker om kraftverk på inntil 1 MW – etter at NVE har saksbehandlet og avgitt sin innstilling. Unntaket er saker som berører vernete vassdrag. Her krever Stortinget statlig kontroll.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener avgjørelsen vil styrke det lokale selvstyret i saker som berører lokale og regionale interesser, sikre arbeidsplasser i distriktene og bidra til en mer effektiv behandling av småkraftsakene.

– Mangler ikke saksbehandlere

Småkraftforeningen jubler over at NVEs saksbehandlere nå skal plasseres ute i distriktene.

– Dette er strålende. NVEs problem er ikke mangel på saksbehandlere, men at selve behandlingen tar for lang tid. Konsesjonsavdelingen har en enorm gjennomtrekk, med mange ansatte kontinuerlig under opplæring. Når NVEs regionskontorer får et selvstendig ansvar sammen med fylkeskommunen, blir dette veldig bra, mener Bjørn Lauritzen, leder i Småkraftforeningen

Bransjen har lenge reagert på at NVEs regionskontor Vest bare har en saksbehandler, ikke minst fordi Vestlandet har Norges høyeste tetthet av småkraftverk

Lauritzen har fått en økende strøm av henvendelser fra frustrerte konsesjonssøkere, som fortviler over NVEs manglende saksbehandlingskapasitet.

Venter i årevis

– Utbyggere som sender inn saker nå får beskjed om at de får saksbehandlere en gang i løpet av 2010. Det kan gå fire-fem år før utbygger kan sette i gang. Det er uakseptabelt, sier Lauritzen.

NVE har tidligere fått styrket konsesjonsavdelingen med fire saksbehandlere, og har nå ambisjoner om å behandle 100 småkraftsaker i året.

– Når bemanningen i regionene blir styrket, kan NVE klare å få unna 100 saker i året. I år klarer de ikke engang like mange som i fjor. Da behandlet de 68 saker, sier Lauritzen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.