ARBEIDSLIV

Smakebit av arbeidsliv

Sommeren er ikke tiden for å ligge på latsiden i Andersen Consulting. Da strømmer studentene inn i bedriften for å få et realistisk innblikk inn i den virkeligheten de kan møte etter studiene. Og mange av de fast ansatte utsetter deler av ferien for å veilede de 114 studentene som skal bidra med sin arbeidskraft hos Andersen Consulting denne sommeren.

Eli Gjørven studerer informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO): – Jeg ønsket å jobbe her for å ta i bruk fag i praksis. Det er positivt å føle at man gjør noe som er nyttig og kommer til å bli brukt – forhåpentligvis av mange, sier Eli Gjørven til Teknisk Ukeblad.

– Studentene får se i praksis hva kompetansen de bygger opp, kan brukes til. De jobber i prosjekter som er direkte anvendelser av det de har lært, og vi setter kunnskapen inn i en forretningsmessig sammenheng, forklarer sjefkonsulent Petter Merok til Teknisk Ukeblad.

Fremtiden avgjøres

Årets studentantall i Andersen Consulting er mer enn doblet siden i fjor, og så er det særlig de tre siste årene at bedriften har satset på sommerstudentene.

Merok mener dette fungerer godt som rekruttering. – Vi lærer hvilke forventninger studentene har til arbeidslivet og hva de er opptatt av, forklarer Merok.

Hvis kompetanse og interesser passer gjensidig, er målet å ansette studentene senere. – Det har vi gjort til gagns. De aller beste jeg har jobbet med, har kommet inn gjennom sommerjobber, opplyser Merok.

Andersen Consulting er opptatt av å skape et miljø blant studentene med sommerjobb, og kan ansette ganske mange på et prosjekt. – Hvis studentene sitter isolert, får de lite erfaring og kan føle seg utenfor. Vi forsøker å tilrettelegge miljøet slik at de lærer hverandre å kjenne og kan utveksle informasjon – også på tvers av ulike prosjekter. Dessuten har vi en del sosiale arrangementer, forklarer Merok.

Studentene tas også hånd om av de fast ansatte konsulentene. – De får veiledning, følges opp og blir en del av teamet i prosjektet. De fleste blir sjølgående relativt fort – og i praksis er folk veldig dyktige.

I Meroks prosjekt er det til enhver tid fire–fem ansatte som veileder om lag 26 studenter, og sjefkonsulenten berømmer sine ansatte for å satse på studentene. – Ganske mange har valgt å vente med hoveddelen av ferien sin til senere på høsten, slik at de kan være her mens studentene skal jobbe.

Dotcom-prosjekter

Rent faglig kan studentene definitivt bidra. I sommer skal mange av dem jobbe med dotcom-prosjekter.

– Det er ikke tilfeldig at mange yngre havner på disse prosjektene. De er langt foran i kunnskap om teknologien og forståelsen av den, understreker Merok. Den ideelle studenten har bare ett år eller to igjen av utdanningen, men det gjøres unntak når fagkunnskapen er god. I år har bedriften tatt hånd om drøyt 400 søknader om sommerjobb.

– Vi bruker mye ressurser på dette, men vi ønsker å bli bedre kjent med studentene slik at de søker jobb her, sier Merok.

Konsulent Espen Sommerfelt har jobba i Andersen Consulting i drøyt to år. Før det hadde han sommerjobb der. – Det var veldig spennende. Jeg jobbet i et prosjekt og fikk se hvordan det fungerer i praksis. Dessuten ble jeg bedre kjent med bedriften og hvordan de følger opp ansatte.

En av grunnene til at Sommerfelt begynte å jobbe her, er at mulighetene for videreutdanning er gode. Nå veileder han sjøl sommerstudenter. En av dem er informatikkstudent Eli Gjørven fra UiO. Hun har holdt på to uker i sommerjobben og håper at den gjør henne sikker på at kunnskapen fra studiene faktisk kan brukes til noe.

Eli Gjørven er også fornøyd med mottakelsen hun har fått. – Jeg har allerede fått mye opplæring, og vi trekkes inn i virksomheten her, understreker hun.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.