OLJE OG GASS

Små oljeskader fra Gustav

Satelittbilde av orkanen Gustav.
Satelittbilde av orkanen Gustav. Bilde: HO
Stein Jarle Olsen
2. sep. 2008 - 12:34

Gustav ble ikke den kjempeorkanen den så ut til å bli.

Like før den raste inn over den viktigste oljesonen utenfor Louisiana, ble den nedgradert til kategori 2 på femstegsskalaen, og det gjorde sitt til at oljeprisen igjen sank i går kveld.

Les også: Dikene holdt Gustav i sjakk

Holdt seg

- Så langt ser det bra ut, sier talsmann Guy Cantwell for Transocean til Houston Chronicle.

Transocean er verdens største kontraktør for offshore-boring, og flyttet åtte rigger fra Gustavs innslagsfelt. Tre forankrede rigger lot de stå, og basert på satellittbilder, ser det ut til at riggene har holdt seg på plass.

- Hvis de holder seg der, er det en stor suksess for industrien, sier Cantwell, med henvisning til arbeidet som er gjort siden Katrina ødela over 100 plattformer i 2005.
Plattformer fortsatt savnet
Oljeskader verre enn fryktet

Mistet strøm

De andre offshore-operatørene har også sagt at deres sensorer viser at de største plattformene forble på plass, men Shell advarte likevel mot at det sannsynligvis vil ta tre til fem dager før produksjonen igjen er tilbake på full kapasitet, skriver Reuters.

Heller ikke de største raffineriene på land så ut til å ha fått skader, verken fra vind eller oversvømmelser, selv om Baton Rouge-raffineriet til Exxon Mobile, USAs nest største, mistet strømmen midlertidig.

Les også:

Nødreserver

Nå spekuleres det i hvorvidt produsentene vil ta i bruk USAs 700 millioner fat nødreserver av råolje. Foreløpig har ingen bedt om tilgang til reservene, men det forventes at produksjonsstoppen gjør blant annet Exxon og Shell avhengig av støtte.

Selskapene vil nå inspisere plattformene sine nærmere, og de forventer å ha mannskapene sine på plass igjen i løpet av få dager.

Les også: New Orleans ikke klar for ny orkan

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.