NATURVITENSKAP

Små mesterverk

1. plass: da Vinci hadde sin Mona Lisa, van Gogh sine solsikker, mens Charles Krebs vinner med denne husflua.
1. plass: da Vinci hadde sin Mona Lisa, van Gogh sine solsikker, mens Charles Krebs vinner med denne husflua.Bilde: Charles Krebs
Atle Abelsen
20. okt. 2005 - 08:00

Denne årlige, meget spesielle fotokonkurransen appellerer ikke bare til estetene blant oss, men også til de natur- og realfaglig interesserte.

Et fotomikrografi, slik kameraprodusenten Nikon definerer det, er et estetisk vakkert teknisk dokument som skal ha stor betydning for forskningen eller industrien.

Det viktigste er at fotografiet – unnskyld, fotomikrografiet – er tatt digitalt gjennom et mikroskop.

Digitaliseringsprosessen kan bidra til å avdekke strukturer som ellers er skjult for det menneskelige øyet.

Rått parti

Årets konkurranse kunne også se ut som rått parti. Vinneren, Charles Krebs fra St. Louis, er ikke bare forsker og zoolog ved universitetet i British Columbia, men også en profesjonell naturfotograf.

Alle de andre deltakerne var forskere tilknyttet universiteter over hele verden, men amatørfotografer.

Krebs skapte vinnerbildet av flua ved hjelp av et 6 megapikselkamera og et krfatig mikroskop. Vinnerbildet er satt sammen av en rekke forskjellige bilder i fotoshop, for å få fram dybde og riktig fokus.

Vitenskapelig metode

Sjefen for nettstedet Small World, Eric Flem, understreker at teknikken for å skape bildene spiller en nøkkelrolle i det vitenskapelige arbeidet, selv om konkurransen fokuserer de estetiske aspektene.

– Men for forskerne er fotomikrografi først og fremst et svært nyttig verktøy for å dokumentere og analysere. De kan ha en lang, krokete og smertefull vei å gå for å skape vitenskapelige resultater. Men langs denne veien kan de også oppleve noen fantastiske bilder, sier han.

Interesserte anbefales å besøke Small World via lenken under "relaterte lenker". Der står ikke bare alle bildene presentert, men også en utførlig beskrivelse av tilblivelsen til hvert enkelt av dem.

Les mer om: