Små bolter og tynn vegg forårsaket ras

Biohuset i Hamar. Bygget av NCC Construction. Fire etasjer raste sammen mandag 5. februar 2007 under bygging. Til sammen 18 hulldekkelementer. (Bilde: Thomas Rasmus Skaug)
FOR TYNN: Nederst på bildet kan man se at veggen er tynnere der boltene ble revet ut, og forårsaket raset. (Bilde: Trond Lillebo, Hamar Arbeiderblad)
Raset i Biohuset i Hamar februar 2007. NCC hadde hovedentreprisen. (Bilde: Trond Lillebo, Hamar Arbeiderblad)
KNUST: Her havnet de 18 betongdekkene som falt ned. (Bilde: NCC)
TYNT: Heissjakten er nederst i bildet. Påstøpet er tydelig smalere enn resten av heissjakten. (Bilde: NCC)
DOMINO: Da de første betongelementene på Biohuset på hamar raste ned fra veggfestet på toppen, falt de ned på elementene i neste etasje. Vekta ble for stor og de fortsatte ned gjennom etasjene. (Bilde: NCC)
NCC-PROSJEKT: Betongdekkene falt ned fire etasjer og etterlot seg et gapende hull på Biohuset i Hamar. (Bilde: NCC)
  • Bygg

Hulldekkene i fjerde etasje i bygget som raste hvilte på en 2-3 meter lange stålvinkel som målte 15x15 cm.

Denne vinkelen var festet med fem M16 ekspansjonsbolter. Bygget var prosjektert med M20-bolter.

Tynn vegg

Minimum hulldybde for M20-bolter er 120mm og 100mm for M16-bolter, ifølge produktsjef Geir Johnsen hos Hitachi Power Tools Norway, som har levert ekspansjonsboltene som ble revet løs og forårsaken raset. Men betongveggen var ikke mer enn 100 mm tykk.

– Det grunneste hullet vi har funnet var ikke mer enn 40 mm dypt, forteller overingeniør Arne Stokke i Arbeidstilsynet.

Vilt!

Hitachi Power Tools Norway reagerer med forferdelse:

– Det er jo helt galt, er den umiddelbare reaksjonen til Geir Johnsen. – Det ekspanderende området måler jo ikke mer enn knapt 40 mm alene.

Dømt til å rase

Stokke forteller at det hvilte 7,5 tonn på stålvinkelen. Da var det nødt til å gå galt uansett. Montert i betongkvaliteten 25N/mm 2 skal M16-bolter tåle skjærkrefter på 1230 kg, med betongkvaliteten 40N/mm 2 øker dette til 1370 kg.

Uansett er det mindre enn de 1500 kiloene som skulle hvilt på hver av boltene. M20-bolter kan ta skjærkrefter på henholdsvis 1590 og 1930 kg.

Ikke brudd

I dette tilfellet ble boltene revet ut, de er ikke røket. En M16 bolt skal tåle fra 940 kg til 1340 kg strekk, avhengig av betongkvalitet.

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer ble vinkelen boltet fast kun ett døgn etter støp og det skal ha vært ned mot minus 10 - 12 grader på Hamar da dette skjedde. I så fall kan ikke betongen ha herdet i særlig grad.

Påstøpt

Stokke forteller at veggene i heissjakten er 20 cm tykke lenger ned, men at sjakten av en eller annen grunn ikke ble bygget høy nok.

Deretter skal det være støpt ytterligere 60 - 70 cm med kun 10 cm veggtykkelse på en av sidene. Vinkelen ble montert i dette påstøpet.

– Det er ikke dokumentert at boltene er forskriftsmessig trukket til etter fullstendig herding, forteller Stokke.

Skal granskes

NCC vil ikke gi utfyllende kommentarer foreløpig.

– Deler av dette stemmer, sier distriktssjef Henning Sørlie hos NCC når Teknisk Ukeblad konfronterer ham med informasjon fra Arbeidstilsynet og andre kilder.

– Det er jo for å finne ut av alt dette vi nå får inn uhildet ekspertise. Jeg kan ikke si noe mer nå.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå