ENERGI

Slutt på tysk atomkraft

En epoke er over i tysk kraftindustri når landet lørdag stenger sine tre siste gjenværende atomkraftverk.

Kjernekraftverket i Emsland in Lingen er ett av de tre siste i Tyskland. Lørdag stenger produksjonen for godt.
Kjernekraftverket i Emsland in Lingen er ett av de tre siste i Tyskland. Lørdag stenger produksjonen for godt. Foto: AP Photo/Martin Meissner
15. apr. 2023 - 09:24

Det er gått over 20 år siden tyskerne for alvor begynte å tenke på å stenge landets kjernekraftverk. Tempoet i utfasingen ble trappet opp etter atomulykken i Fukushima i Japan i 2011.

Beslutningen om å kutte atomkraft var populær i et land der motstanden mot denne energiformen var stor og mange hadde Tsjernobyl-ulykken i minne.

Samtidig er det en utfordring å kvitte seg med en effektiv energikilde samtidig som Tyskland i likhet med resten av Europa er på vei bort fra fossil kraft. I tillegg har krigen i Ukraina satt en stopper for billig gassimport.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Det siste årets kraftkrise har ført til at noen av Tysklands nedlagte kullkraftverk er satt i drift igjen, men etter over et halvt århundre er det altså slutt for kjernekraftproduksjonen i Tyskland.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september 2022. Nå har dansk politi avsluttet etterforskningen.
Les også

Dansk politi: Avslutter Nord Stream-etterforskningen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.