Slutt på «standby»-sløsing

Slutt på «standby»-sløsing
BRUKER ELEKTRONER: Japanske forskere har laget en chip som lagrer informasjon i elektroners spinn. De mener å ha løst problemet med duppeditter som taper energi i «standby»-modus. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Japanske forskere mener å ha løst problemet med duppeditter som taper energi i «standby»-modus, altså når man ikke har slått TV-en. PC-en eller stereoanlegget helt av.

Teknologien de bruker er en del av det som kalles spintronikk: forskerne tar i bruk spinnet i elektroner til å lagre data, noe som ikke krever tilførsel av energi utenfra.

Dette kan kutte energiforbruket i fjernsynet eller andre elektroniske dingser til null.

Kan brukes i skyen

Per i dag bruker man chiper som bruker litt energi når produktet er i hvilemodus, men ikke helt avslått. Innen 2015 kan den nye chipen ta over, mener NEC og forskere på Tohoku-universitetet.

– Energitilførselen til minnet kan stenges av, siden det ikke trengs elektrisk energi til å lagre data. I stedet bruker den små magneter til å lagre 0 og 1, sier professor Naoki Kasai ved Tohoku-universitetet til The Guardian.

Datasentre som popper opp overalt som del av den såkalte nettskyen kan også ta denne teknologien i bruk. Ifølge Kasai kan teknologien kutte forbruket med 25 prosent i datasentre som er i bruk eller i standby-modus til enhver tid.

Les mer om: