NETTARKIV

Slutt på hytteidyllen

Asker kommune venter stor utbygging i Åmotåsen etter hvert. Hittil har området fått drikkevann fra private brønner, og spillvannet har gått i grunnen. En stor blanding av dårlige løsninger har gitt altfor dårlige sanitærforhold.

- Særlig har avløpssituasjonen vært uholdbar, sier sivilingeniør Svein Stensrud i Asker kommune. Han er byggeleder for Åmotåsen VA-anlegg som ble påbegynt våren 2002 og skal være ferdig i sommer.

Grunneierne får en ganske fet regning for opprustingen av vann- og avløpssituasjonen. Men ingen klager, ifølge Stensrud. Grunnen er at verdien på området naturlig nok øker sterkt når anleggsarbeidet er ferdig. Også kommunen legger ned mye penger. Gevinsten er at den samtidig skaffer seg et attraktivt, byggeklart område. Prislappen lyder på 14 millioner kroner.

Det anlegges en kilometer nye veier og 380 meter gang- og sykkelstier.1100 meter nye hovedledninger for drikkevann og avløpsvann sprenges i fjellet. Spillvannet går inn på det kommunale nettet i Asker og ender i anlegget til Vestfjordens avløpsselskap, Veas, i Oslo.

I ca. 1300 meter felles kabelgrøfter legges det kabler for høyspent og lavspent strøm. Dessuten legges det telekabler.

Fra før var det noen hytter her ute og mange ville nok fortsatt med hyttelivet. Men nå kommer sivilisasjonen og inntar området - på godt og vondt. I fremtiden blir det stort sett boligområder med rekkehus, eneboliger og fortetting. Det blir ikke forbudt å bo i hyttene, men fritidsmiljøet blir rimeligvis ikke det samme i fremtiden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.