MOBIL

Slutt på grauten

En av de største revolusjonene i mobilbruk på mange år handler ikke om skjermer, 3D-grafikk eller internett i det hele tatt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. sep. 2010 - 12:33
Vis mer

Nå blir det enklere å høre hva som sies i telefonsamtaler. Den britiske operatøren Orange har rullet ut en tjeneste de kaller HD Voice, og som navnet antyder er det snakk om bedre lydkvalitet i samtaler.

I praksis blir lydkvaliteten langt bedre enn det du er vant til på mobilen. Teknobloggen Engadget har gjort en demonstrasjon som viser dette (se videoen nederst på siden). De bemerker at lyden virkelig er mye bedre.

Les også:

Fem jobbtelefoner som duger » 

Test av telefonen som er to i ett »


Ny lydstandard

Rent teknisk har operatøren oppgradert nettet sitt til å støtte en ny standard for overføring av lyd, kalt AMR-WB. En kodek er enkelt forklart teknologien som brukes til å konvertere tale til digitalt signal og digitalt signal til tale. 

AMR-WB har fordelen at det overfører mer data, noe som igjen fører til at du kan få høyere kvalitet på lyden. Det som rent praktisk skjer er at du får overført et bredere spekter av lydfrekvenser som øret kan oppfatte, slik at lyden høres mye klarere ut.

Fjerner støy

AMR-WB har også muligheten til å filtrere ut bakgrunnstøy, og Orange hevder at teknologien vil gjøre det enklere å gjennomføre samtaler enten du er på fotballkamp eller på en byggeplass. 

Må ha en støttet telefon

For å ta i bruk teknologien trengs telefoner som støtter AMR-WB. Nokia 5230, X6 og E5 har dette på plass, i tillegg til Samsung Omnia HD. Flere telefoner enn dette støtter standarden, som for eksempel Sony Ericsson Elm og Hazel.

Les tester av:

Nokia 5230 »

Nokia X6 »

Samsung Omnia HD »

Sony Ericsson Elm » Men det holder ikke at du har en slik telefon - den du snakker med må også ha en telefon som støtter standarden. Om bare en av telefonene støtter AMR-WB vil samtalen gå over den gamle AMR-kodeken.

Teknologien krever kun en oppgradering av eksisterende utstyr i mobilnettet, og vil sannsynligvis bli tilgjengelig også i Norge etterhvert.

Kilde: Engadget.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.