Værskipet Polarfront har aldri måttet gå til havn på grunn av været. Nå må det gå til havn på grunn av satellittene. (Bilde: Tor Bergersen)

Slutt for det siste værskipet

Meteorologisk institutt har ikke lenger behov for værskipet Polarfront. Det har tapt kampen mot satellittene.

Sjokkert

Værskipet Polarfront er fast stasjonert i Norskehavet rett vest for Måløy, nærmere bestemt 66 grader nord og 2 grader øst, men nå vil Meteorologisk institutt si opp avtalen.

– Dette kommer som er lite sjokk på oss. Vi håper det fortsatt kan være behov for skipet i klimasammenheng, sier Roar Misje i rederiet Misje til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Teknologisk utvikling

Forskningsminister Tora Aasland (SV) forsvarer oppsigelsen av kontrakten med Polarfront.

– Drift av værskip er ikke lenger kostnadseffektivt på grunn av den teknologiske utviklingen på satellittområdet, skriver ministeren i et brev til Venstres Gunnar Kvassheim.

Men Kvassheim er ikke beroliget.

– Svaret er ikke fullgodt. På meg virker det uforståelig at vi fjerner slik informasjonsinnhenting når vi er enige om å trappe opp klimaforskningen, sier Kvassheim.

17 mill. i året

Driften av skipet koster Meteorologisk institutt 17 millioner kroner årlig.

Den primære meteorologiske oppgaven til skipet er å sende opp radiosonder fire ganger i døgnet. I tillegg foretas det normale værobservasjoner fra havoverflaten. For 50 år siden var det mer enn ti værskip i Atlanterhavet, finansiert gjennom en internasjonal avtale. Disse skipene er nå gradvis lagt ned, og det norske værskipet er nå det eneste som er igjen. (©NTB)