DATATELE

Slurver med datasikkerheten

Tastatur. Skrivebord. PC. Data. IT. IKT. Taste. Skrive. Kunnskapsbedrifter. Kunnskapsintensiv.
Tastatur. Skrivebord. PC. Data. IT. IKT. Taste. Skrive. Kunnskapsbedrifter. Kunnskapsintensiv. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
20. juli 2007 - 14:17

En undersøkelse Visendi har gjort på vegne av Microsoft viser at mange av oss gir blaffen i å sikre dataene på PC-ene våre.

Endrer aldri

Hele 36 % oppgir at de enten ikke bruker passord på PC-en sin eller at de aldri endrer passordet.

– Dette er urovekkende tall, som viser at folks bevissthet om IT-sikkerhet er lav. Blir din bærbare PC stjålet eller gjenglemt kan svært mye informasjon ligge åpent for misbruk, dersom PCen ikke er passordbeskyttet, sier sikkerhetsansvarlig Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

Sommer-risiko

Seierstad tror det er større risiko for å bli frastjålet sensitiv informasjon i sommerhalvåret.

– I disse ferietider hvor mange tar med PC og annet datautstyr på ferie, er risikoen for å bli utsatt for datakriminalitet større enn ellers. Passordbeskyttelse på PCen og gode rutiner for jevnlig å bytte passordet, er et av de enkleste og mest effektive sikkerhetstiltakene for å sikre eget datamateriale, sier han.

Og vestlendingene er verst. Hele 41 % oppgir der at de ikke bruker passord på PC-en eller at de aldri bytter passord. Dette er 13% flere med dårlige passordrutiner enn i eksempelvis Nord-Norge. Trøndere er flinkest i landet til å bytte passord på PCen.Falsk trygghet

Undersøkelsen viser at folk generelt likevel føler seg trygge. 54,9 % er ikke redd for at andre skal få tilgang til privat informasjon lagret på PC-en.

– Det er et betydelig misforhold mellom den risikoen du utsetter deg for ved å la være å gjøre de mest elementære sikkerhetstiltakene, og mangel på frykt for at informasjon skal komme på avveie. Vi må bli mer bevisst på de enkle beskyttelsestiltakene som sikrer egen informasjon, understreker Seierstad.

Hele 88,3 % av oss føler oss sikre på Internett. Dette til tross for at 6 av 10 har blitt utsatt for identitetstyveri, virus eller spionprogrammer. Et stort flertall tror IT-sikkerheten vil trues i større grad i fremtiden enn i dag. 85 % tror omfanget av IT-relaterte trusler vil øke.

Tips

Microsoft anbefaler at man passer på at passordene er finurlige og vanskelige å gjette - og man må holde de hemmelige.Microsofts tips for passordvalg:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


1. Velg et passord med minimum åtte tegn.2. Bruk både små og store bokstaver.3. Bruk ett eller flere tall.4. Bruk gjerne spesialtegn som #,!,? eller *.5. Bruk ulike passord til forskjellige Internettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.