NYHETER

Sluggerne leverte på HMS-dagen

Jarle Skoglund
13. feb. 2005 - 13:24

Det er Asfaltentreprenørenes Forening (AEF) som står bak HMS-dagen, som stadig vokser i antall deltagere. Rundt 150 deltagere bekrefter med fulle av spørsmål rund helse, miljø og sikkerhet blir tatt alvorlig hos asfaltentreprenørene.

Det kunne også Lemminkainens Bengt Abrahamsen bekrefte da ha la fram den siste fraværsstatistikken for asfaltbransjen, som viser at bransjen har hatt en nedgang på 34 prosent i sykefraværet i løpet av 2004. Det betyr at den såkalte H-verdien nå er nede i 6,0, på linje med andre aktører innen bygg- og anleggsbransjen. Ifølge Abrahamsen er hovedårsaken til den positive utviklingen at de fleste asfaltentreprenørene har gått inn i ordningen som IA-bedrifter (Inkluderende Arbeidsliv), som innebærer en større oppfølgning fra bedriftens side overfor de som blir helt eller delvis sykemeldte.Gode erfaringer med følgebiler

Pålegget fra Statens vegvesen om bruk av følgebil til å lede bilkolonnene forbi arbeidssteder hvor det legges asfalt, er kanskje det mest konkrete og effektive virkemiddelet som er satt i verk for å redusere farene for de utsatte asfaltarbeiderne ute på vegen.

Både Roald Småge fra Statens vegvesen og Magnus Mørkedal fra Kolo Veidekke fortalte om sine erfaringer, og begge oppsummerte dette tiltaket som ubetinget positivt. Farten på trafikken fordi arbeidsstedet har gått ned, trafikken ledes bedre og man unngår f.eks kjøring på limet eller nylagt asfalt. Men, understreket begge, informasjon til bilistene om at det brukes følgebil er viktig, både med skilt, lys og kanskje annen informasjon.Gamlekara slo an

Arbeiderpartiets gamle slugger, Torbjørn Berntsen, fanget forsamlingen fra første stund i sitt innlegg hvor han skulle gi svar på om det er mulig å forende både helse og produktivitet i bedriftene. I kjent temperamentsfull stil knyttet han sin tidligere erfaring som industriarbeider til prinsippielle arbeidslivsspørsmålet – og svaret til slutt var at jo, selvfølgelig må man kombinere hensynet til helse og miljø med produktivitet og verdiskapning i bedriftene.

Tidligere LO-leder brukte mye av sitt innlegg til å snakke om forslaget til Arbeidslivslovsutvalgets innstilling, som blir videreføringen av dagens Arbeidsmiljølov.

- Det er oppsiktsvekkende at forslaget sier at hensynet til arbeidsmiljøet skal sees i lys av markedet. NHO vil at hensynet bedriften og internasjonale konkurranseforhold skal være avgjørende for hva slags nivå vi legger på arbeidet med helse, miljø og sikkerhet. Dette er en dramatisk endring fra dagens lovgiving, som vi i LO ser alvorlig på og som vi vil kjempe imot. – Jeg tror ikke at markedet er så jævla opptatt av helsa til folk, sa Haagensen i kjent stil.

Billedtekst:1:

Tidligere LO-boss Yngve Haagensen i kjent stil. Han brukte slo hardt tilbake mot Regjeringsens forslag til ny Arbeidsmiljølov.

Billedtekst 2:

Det er nødvendig for bedriftene å klare å kombinere arbeidet for hele og miljø med kravet om profitt. Det er selvfølgelig også arbeidstakerne opptatt av, sa tidligere stortingsrepresentant Torbjørn Bertnsen.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentreLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.