IT

Sløser bort 20 millioner på elektronisk ID

Tone Strøm-Gundersen
8. nov. 2007 - 14:20

I høflige vendinger, men med skarpe undertoner, tar banknæringen et oppgjør med Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) om elektronisk signatur.

– Vi har svært velfungerende eID-løsninger i drift i dag som brukes av nesten en million nordmenn. Hvorfor skal da staten bruke 20 millioner kroner på å utvikle dette fra grunnen av, undrer Arne Skauge, administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Sammen med Sparebankforeningen er Skauge sterkt kritisk til at den statlige eID-en skal være eneste verktøy for å logge seg inn på offentlige nettjenester.

– Isteden kunne man benyttet teknologien som allerede er godt kjent. Det ville gjøre det enklere for de fleste å benytte offentlige elektroniske tjenester, sier Skauge.Risikabelt

Forslaget om ny elektronisk ID var på høring i sommer. Arbeidsgruppen som har utredet spørsmålet, har gått inn for å utvikle eID fra grunnen av, og departementet har satt av 20 millioner kroner på budsjettet.

Nå er saken til behandling i departementet. Hensikten er å se eID i sammenheng med utviklingen av nasjonale ID-kort som Justisdepartementet har til behandling.

I FAD får Teknisk Ukeblad bekreftet at statsråden er kjent med protestene fra banknæringen, som også er sendt Stortinget og flere departementer. Også mange av høringsinstansene er kritiske, blant dem er flere kommuner som allerede har tatt i bruk eID og som ikke vil ha et nytt system.

– Det vil være store samfunnsøkonomiske besparelser ved å bruke eID-løsninger som allerede er etablert, sier Arne Skauge.Dyrt

Ensidig offentlig eID-løsning har ikke vært suksess i Finland og Storbritannia. I Finland tok svært få det i bruk og i Storbritannia ble det rådyrt å utvikle og drifte egen eID.

– Statlige myndigheter har en tendens til å undervurdere kostnadene kraftig, sier Arne Skauge.

Nå roper Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen et kraftig varsku til politikerne.

– Stenger dere ute eID-er folk allerede bruker, øker dere de digitale barrierene i samfunnet framfor å bygge dem ned. Dere forsinker bruk av de offentlige tjenestene mer enn dere framskynder dem, skriver Skauge i brevet som er sendt Stortinget og departementene.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vurderer

Katarina de Brisis i FAD sier saken er til vurdering hos politikerne.

Hun kan ikke utdype hva konklusjonen av vurderingene vil bli, men sier saken sees i nøye sammenheng med utviklingen av de nye nasjonale ID-kortene. I Justisdepartementet opplyser informasjonsenheten at det trolig vil ta en god stund før det blir tatt avgjørelse i den saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.