NETTARKIV

Sliter med rekrutteringen

Håkon Malkomsen
7. mai 2008 - 15:06

Antallet primærsøkere til sivilingeniørstudier økte med 6,1 prosent fra i fjor til i år. Veksten i søkere til ingeniørstudier var på 3,2 prosent. Men fortsatt er det mange ingeniørstudier som sliter med rekrutteringen. Flere ingeniørstudier er i praksis åpne; det er flere studieplasser enn søkere.Vet ikke hva de går til

- For dårlig markedsføring av studiene kan være en årsak. Men jeg tror også mange studenter ikke helt vet hva de går til. De blir ikke i stor nok grad synliggjort hva studiet og ingeniøryrket går ut på, hverken før eller under studiet, sier Pål Espen Bondestad, leder for Nito-studentene.

- Økningen i antall søkere til ingeniørstudiet skyldes delvis mediefokuset på ingeniørmangel og høye lønninger, sier Bondestad.Mer praksis

Bondestad vil ha praksis allerede i første studieår på ingeniørutdanningen, slik at studentene blir kjent med yrket. Han tror at dét kan gjøre studentene mer motivert til å jobbe med de teoretiske fagene, og hindre frafall underveis i studiet.

I dag faller cirka hver andre ingeniørstudent fra underveis i studiet, ifølge tall fra NITO.Enormt behov

Ifølge Byggenæringens landsforening er byggenæringens årlige behov 400 sivilingeniører, 500 ingeniører og rundt 1000 personer med utdanning fra teknisk fagskole. Norge vil mangle mellom 5000 og 6000 ingeniører innen 2010, ifølge en undersøkelse Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført for Oljeindustriens Landsforening.Mer Y-vei?

I dag anerkjenner bransjeorganisasjonene, som Nelfo og Norsk Teknologi, bare Y-veien til HiT og Høgskolen i Narvik.

- Y-vei-navnet er rettighetsbeskyttet. Det de andre høgskolene kaller y-vei, møter ikke de kravene til kvalitetssikring og samarbeid med næringsliv som var intensjonen med y-veien, sier Gunnar Visnes, kompetanse-fagsjef i Norsk Teknologi. Visnes har vært med i utviklingen av Y-veien helt siden oppstarten.

For ti år siden hadde elektroingeniørlinja ved HiT 170 plasser. I dag er det bare 120 plasser.

De fire siste årene har studiet hatt ventelister.

- Vi er overbooka allerede, sier professor Svein Thore Hagen ved Y-veien i Telemark.

- Det er synd at høgskolen må avvise kvalifiserte søkere, mener Visnes.

Visnes etterspør et bedre styringsverktøy for å møte markedets behov for ingeniører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.