OLJE OG GASS

Sliter med oljeprisen

Statoilsjef Helge Lund må notere at omsetningen falt med 50 milliarder i tredje kvartal. Bunnlinja forble imidlertid nærmest urørt.
Statoilsjef Helge Lund må notere at omsetningen falt med 50 milliarder i tredje kvartal. Bunnlinja forble imidlertid nærmest urørt. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
4. nov. 2009 - 08:39

Statoils driftsresultat for tredje kvartal 2009 var 28,3 milliarder kroner, ned fra 47,0 milliarder i tredje kvartal 2008.

Driftsresultatet skyldtes hovedsakelig et fall i oljeprisen på 31 % og i naturgassprisen på 32 %. Omsetningen var 122,4 milliarder, ned fra 173,8 milliarder i fjor.

– Solid

Resultatet ble på 6,6 milliarder kroner, opp fra 6,3 milliarder i samme kvartal i fjor.

Økningen skyldtes blant annet lavere finanskostnader og noe lavere skatteprosent.

– Statoil leverer solide økonomiske og driftsmessige resultater og opprettholder et høyt aktivitetsnivå både i Norge og internasjonalt. Vi har økt egenproduksjonen vår til 1,87 millioner fat oljeekvivalenter per dag, en økning på 8 % fra tredje kvartal 2008. Virksomheten vår utenfor Norge bidro med mer enn 500.000 fat oljeekvivalenter per dag, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en melding.

Fem funn

Ni letebrønner ble fullført, fem på norsk sokkel og fire internasjonalt. Fem funn ble bekreftet.

– Siden andre kvartal har flere nye olje- og gassfelt som Tyrihans i Norskehavet, Tune Sør i Nordsjøen og Thunder Hawk i Mexicogolfen kommet i drift og leteprogrammet vårt fortsetter å gi gode resultater, sier Lund.

Maner til forsiktighet

Produksjonsanslagene for 2009 beholdes som de er, og råvareprisene forventes fortsatt å være "ustabile".

– Selv om vi ser tegn til bedring i den globale økonomien, er det ikke bekreftet at bedriftenes investeringer, sysselsetting og privat forbruk er tilbake på samme bærekraftige nivå. Det er fortsatt behov for forsiktighet. Statoil opprettholder kostnadsfokuset og har fremdeles fleksibilitet til å justere aktivitetsnivået til svingningene i den økonomiske situasjonen, sier Statoil-sjefen.

Døde på jobb

Personskadefrekvensen sank til fra 5,9 til 4,0 fra tredje kvartal i fjor til i år. Én person døde på jobb for Statoil i tredje kvartal - en sjømann druknet i Seinen i Normandie i Frankrike.

Siden har også en arbeider omkommet på oljesandutbyggingen i Alberta i Canada.

Teknisk Ukeblad er på kvartalspresentasjonen til Statoil og kommer med mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.