DATATELE

Sliter med korrupsjonssaker

Trond Heggelund
12. juni 2007 - 08:00

Nylig ble tidligere Sintef-direktør David Lysne frifunnet for korrupsjon.

Også kontreadmiral Atle Karlsvik var lykkelig etter å ha blitt enstemmig frifunnet for bedrageri. Politiets beviser holdt ikke mål i retten.

Problematisk bevisførsel

– Det er ofte slik at korrupsjonssaker er veldig vanskelig å skaffe skikkelige bevis til. Dette har med at det i flere tilfeller er andre land involvert der vi ikke har myndighet og gjennomslagskraft. Dette gjaldt spesielt i Lysne/Sintef-saken som vi hadde ansvar for. Jeg vil ikke svare angående Karlsvik-saken ettersom dette var en sak som ikke var underlagt oss, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til Teknisk Ukeblad.

Etterforsker Siemens

Økokrim-sjefen varslet i forrige uke etterforskning av flere og mer alvorlige innsidesaker. Høgetveit skulle skape frykt, sa han i Dagens Næringsliv. Selv om politiet i det siste har hatt noen frifinnelser i korrupsjonsaker, mener han at Økokrim og de enkelte statsadvokatembedene så langt har lykkes med sin offensiv i korrupsjonssaker.

Den neste store saken som er ventet er korrupsjonssaken mot Siemens Business Partner (SBS). Denne saken er fortsatt under etterforskning, opplyser Økokrim-sjefen.

Omfattende arbeid

Høgetveit vil ikke uttalelse seg konkret om Siemenssaken, bare generelt at etterforsking av denne type saker er veldig omfattende og tidkrevende.

Politiet har nå brukt rundt 11 måneder på etterforskingen av hva som skjedde i datterselskapet til Siemens AS og deres kontakt med forsvarsansatte. Det tidligere Dalseide-utvaget slo fast i sin rapport at mye pekte i retning av at det hadde skjedd korrupsjon.

Har ikke avhørt alle

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer har ikke Økokrim avhørt alle involerte i saken. Dette dreier seg også om noen av lederne i det tidligere SBS.

– Saken under etterforskning, men vi ønsker ikke å gå inn på gjennomføringen av etterforskningen, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim til digi.no.

Ovenfor nettstedet vil Lars Stoltenberg ikke uttale når Økokrim har som mål å bli ferdig med etterforskningen og eventuelt ta ut tiltale.

Siemenssaken:

  • Siemens Business Services (SBS) er under politietterforsking av Økokrim ettersom de angivelig skal ha bedrevet korrupsjon og smøring ovenfor ansatte i Forsvaret for å få kontrakter. Etterforskningen gjelder fra tiden etter april 2004, da Per Otto Dyb ble ny konsernsjef i Siemens, og dermed også styreformann i SBS.
  • Tidligere styreformann i SBS – altså før april 2004 – var nåværende styreformann i Siemens-konsernet Hans Lødrup. Han var tidligere toppsjef i Siemens i 14 år.
  • Granskningsutvalget for IT-kontrakter i Forsvaret har på sin side konkludert med at SBS skal ha bedratt Forsvaret for 36,5 milloner kroner i overfakturering.
  • I et intervju med Teknisk Ukeblads spesialbilag i forbindelse Industridagene fremgår det at Per Otto Dyp har vært inne på teppet hos Forsvarsdepartementet i lag med styreformann Hans Lødrup for å forklare seg om situasjonen.
  • Forsvaret har sagt opp avtalen med SBS, og er nå på hodejakt hos Siemens etter de 100 medarbeiderne som jobber med driftingen av IT-systemet FisBasis.
  • Teknisk Ukeblad har flere uavhengige kilder på at misnøyen mot konsernsjef Per Otto Dyb brer seg innad i Siemens.
  • Misnøyen ble ikke mindre da det denne uken ble kjent at Siemens er saksøkt for flere millioner kroner av underleverandøren Netel i forbindelse med togradiosystemet GSM-R.


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.