ENERGI

Slipper strømavlesing

Bilde: Ragna Kronstad

Det betyr at hvis direktoratets anbefalinger blir tatt på alvor, kan du i fremtiden slippe å lese av strømmen din selv.

Toveiskommunikasjon er teknologi som gjør det mulig med direkte kommunikasjon mellom kundens måler og nettselskapet.

Dette gjør det mulig å foreta automatisk avlesning av kundens måler og sende signaler som blant annet kan styre kundens forbruk.

NVEs anbefalinger ble i dag overlevert Olje- og energidepartementet. NVE anbefaler ikke tvungen timemåling med toveiskommunikasjon fordi en pliktig ordning for alle kunder vil heve nettleien med over ti prosent.

NVE mener dessuten at det er hensiktsmessig at myndighetene fastsetter en maksimumspris.

– Ved å innføre maksimumspriser sørger man for at nettselskapene ikke tilbyr unødvendig dyr teknologi, sier seksjonssjef i NVE, Tore Langset.

For at den nye strømmåler-teknologien skal kunne tas i bruk, er man avhengig av motiverte forbrukere, ifølge rapporten. Derfor hevder direktoratet at det er best å satse på en frivillig løsning, der motiverte kunder selv velger den nye løsningen.

– Nytteverdien for samfunnet generelt er liten i forhold til kostnaden, sier Langset.

– Det er derfor riktig at forbrukere som ser de kan spare penger på toveiskommunikasjon, betaler for utbygging. En kunde må se en nytteverdi på 500-600 kroner i året for å kunne tjene på toveiskommunikasjon. Men hvis nettselskapet også tjener på å bygge ut toveiskommunikasjon, er det ikke noe i veien med et spleiselag, sier Langset i NVE.

Beregninger som NVE har gjort, viser at en utbygging av toveiskommunikasjon til alle målepunkter i Norge vil kunne innebære en nettokostnad på 1,3 milliarder kroner årlig.

Et pålegg om utbygging i full skala kan derfor føre til at nettleien øker med over 10 prosent uten at det kan dokumenteres gode gevinster for forbrukerne, ifølge rapporten.

Toveiskommunikasjon kan også legge til rette for nye typer tariffer og kraftkontrakter samt bruk av andre tjenester hos forbrukerne, som bredbånd og alarmtjenester. Du kan laste ned rapporten på www.nve.no .

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.