MOTOR

Slipper snøkaos med ny E18

Camilla Aadland
26. feb. 2007 - 14:34
Vis mer

Nye E18 skal etter planen stå ferdig i august 2009.

Da vil det blant annet bli fire mil med firefeltsvei mellom Grimstad og Kristiansand.

Færre bakker og svinger

– Dersom det skulle bli slik at det ikke er mulig å unngå stopp, vil forholdene være bedre enn ved dagens E18, sier Nag til Teknisk Ukeblad.

Han viser til at nye krav for motorvei blant annet vil gi færre bakker og svinger. – Spesielt mellom Lillesand og Grimstad er det i dag mange svinger og bakker, og lett å sette seg fast, kommenterer Nag.

Avlastningsfelt

I tillegg vil de ekstra kjørefeltene gjøre det mulig å unngå full stans i trafikken.

– Med en firefelts vei kan man bruke det ene feltet til å holde veien åpen. Skulle en kjøreretning bli stengt, kan trafikken ledes over i den andre retningen, slik det først ble gjort ved Hanekleiv, sier Nag.

Han mener dette gir helt andre muligheter for å føre frem trafikken også under ekstreme værforhold.

– Kan ikke skylde alt på været

Rundt tusen bilister ble sittende fast i snøkaoset på E18 før helgen. Enkelte satt i opp til 17 timer, ifølge VG. Statens Vegvesen Region Sør skal nå gå gjennom hva som kunne vært gjort.

– Det er en runde vi må inn i, vi må se på hva som kunne vært gjort annerledes, sier trafikksjef Gunnar Lien til Teknisk Ukeblad.

– Hadde det vært mulig å holde veien åpen med de forholdene som var?

– Det er noe av det vi må ta en gjennomgang på. Vi kan ikke legge all skyld på været, svarer Lien.

Heftig snøvær

Også han mener problemene kan unngås i fremtiden. – Noe av problemet var tunge kjøretøy som ble stående fast på veien, og som samtidig blokkerte for brøytemannskaper. Med fire felt hadde vi hatt mulighet til å manøvrere disse inn på ett felt, slik at det andre kunne brukes, sier Lien.

Han sier Vegvesenet nå må se på om trafikken kunne ha vært styrt bedre, og om apparatet var kraftig nok dimensjonert.

– Samtidig skal det sies at det var et heftig snøvær. Vi må se på om det er hensiktsmessig å dimensjonere for en "syvårsflom", sier trafikksjefen.



Byggestopp

Anleggsarbeidet på nye E18 stoppet opp i forrige uke. Arbeiderne kom seg ikke på jobb fordi vegen var stengt, fortalte informasjonssjef Kyrre Lian til Våre Veger. Folk og maskiner som befant seg på anleggsområdet, ble rekvirert av politiet for å hjelpe til med snørydding.

I sørlandsbyene fra Arendal til Kristiansand måtte ingeniørvesenet omdisponere både personell og maskiner for å rydde snø.

Ny E18

Les mer om Agder OPS Vegselskaps arbeid med ny E18 Grimstad-Kristiansand her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.