IT

Slipper ikke unna Sibir

KALDT OG KJIPT: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ville heller tapt saken og vært på vei til Moskva enn å oppleve dagens resultat: En ny runde i Vest-Sibir.
KALDT OG KJIPT: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ville heller tapt saken og vært på vei til Moskva enn å oppleve dagens resultat: En ny runde i Vest-Sibir. Bilde: Falch, Knut

Russisk mareritt

  • Selskapet Farimex står bak søksmålet mot Telenor. Selskapet hevder det norske konsernet har påført VimpelCom store tap ved å trenere oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren URS/Wellcom.
  • Alfa-gruppen er den største aksjonæren i det russiske mobilselskapet VimpelCom. Telenor er overbevist om at miniaksjonæren Farimex, som er registrert på De britiske jomfruøyene og som eier 0,002 prosent av VimpelCom, kun er et stråselskap for Alfa.
  • Siste rettsavgjørelse ga Farimex medhold og 1,7 milliarder amerikanske dollar – tilsvarende snaut 11 milliarder kroner – i erstatning fra Telenor. Det er varslet tvangssalg av Telenors aksjer for å inndrive erstatningsbeløpet.

Telenors russiske oppgjør om teleselskapet VimpelCom med miniputt-aksjonæren Farimex ble i dag utsatt igjen.

Ifølge Dagens IT valgte ankedomstolen i Tjumen i Vest-Sibir å utsette saken ytterligere, til 30. september etter anmodning fra Farimex.

- Bedre å tape

Dette er alt annet enn godt nytt for Telenor, skal vi tolke konsernsjef Jon Fredrik Baksaas' uttalelser Til Dagens Næringsliv før utsettelsen var et faktum:

– Det er bedre å tape enn at saken utsettes enda en gang. Vi må være realistiske. Historien viser at Alfa aldri har tapt en rettssak i Sibir, og det har vært mange. Vi vil for all del bli ferdig med Sibir og få saken over til Moskva, sa Baksaas.

Om Telenor heller hadde tapt saken, ville neste stopp vært Høyesterett i Moskva, hvor Telenor fremholder at de uansett har «mye mer å fare med» enn i Sibir.

Full forvirring

I går var forvirringen stor om det eventuelle tvangssalget av Telenors aksjer i VimpelCom.

Visedirektør Sergej Sazanov hos den føderale namsmannen opplyste først at salget ikke ville bli gjennomført før det var falt en avgjørelse i ankesaken.

Deretter ble Sazanovs uttalelse tilbakevist på etatens egen nettside.

Kan miste alt

Da den opprinnelige dommen falt, var Telenors aksjer verdsatt til rundt 11 milliarder kroner.

I mellomtiden har VimpelCom-aksjene steget, og verdien anslås nå til om lag 25 milliarder kroner.

– Det er en frykt vi har at aksjene blir solgt til kraftig underpris. Og vi vil i så fall ha tapt våre aksjer og våre investeringer, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til Aftenposten.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.