IT

Slipper å oppgi navn på internett-debattant

Høyesterett har bestemt at dinside.no ikke må oppgi navnet på en nettdebattant som innrømte et lovbrudd under pseudonym.
Høyesterett har bestemt at dinside.no ikke må oppgi navnet på en nettdebattant som innrømte et lovbrudd under pseudonym. Bilde: Scanpix
16. nov. 2010 - 10:38

I februar gikk Hedmark politidistrikt til retten for å sikre seg rett til å få utlevert IP-adressen og dermed identiteten til en mann som anonymt under pseudonymet «Finneren» på forbrukernettstedet DinSide.no i fjor høst fortalte om et lovbrudd han hadde begått i en diskusjon om skjulte funn av kulturminner.

– Dommen er en viktig prinsipiell seier for kildevernet og er en anerkjennelse av de nye medier, sier Petter Danbolt, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Aller Internett, som gir ut DinSide.no.

Nektet

I diskusjonsfeltet tilknyttet en artikkel om fortidsminner påsto «Finneren» at han hadde funnet en runestein, og et par dager etter sitt første innlegg kom denne brukeren tilbake og skrev at han hadde solgt den samme steinen på eBay for 20.000 kroner.

Både Hedmarken tingrett og Eidsivating lagmannsrett ga politiet medhold, men Aller Internett har nektet å etterkomme kravet og anket saken videre til Høyesterett.

Kildevernet

Høyesterett besluttet at Hedmark politidistrikt må betale saksomkostningene for Aller Internett og Norsk Redaktørforening, som har partshjelper i saken. Det dreier seg om til sammen rundt 185.000 kroner.

– Det er vesentlig for hele mediesektoren, og helt grunnleggende for demokratiet og ytringsfriheten at kildevernet kommer til anvendelse i alle publiseringsformer som er underlagt redaktøransvaret. Vi er svært glad for denne enstemmige og entydige kjennelsen fra Høyesterett om at vern av anonym forfatter og kilde også omfatter slikt innhold i nettmediene, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening i en pressemelding fra Aller Internett.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.