KRAFT

– Slik vinner vi klimakampen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har tro på den nye energiparken som bygges like ved Lillestrøm.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har tro på den nye energiparken som bygges like ved Lillestrøm.

ÅRÅSEN, LILLESTRØM: Akershus Energi står bak Akershus Energipark, som blant annet skal inneholde en av Europas mest fremtidsrettede fjernvarmesentraler.

– Tanken bak dette senteret er annerledes enn for andre fornybar-prosjekter. Her skal de forene fortrinnene til de ulike energikildene, i tillegg til at de drar inn forskning og teknologi, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.Kunnskapslab Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen legger ned grunnsteinen i Akershus Energipark. CAMILLA AADLAND

Kunnskapslab

Både flis, deponigass, bioolje og energi fra solfangere skal inngå i fjernvarmesentralen.

Energiparken er basert på samarbeid mellom Akershus Energi, næringslivet og forsknings- og utdanningsinstitusjoner i regionen.

– Vi vil legge til rette for at dette blir et laboratorium for kunnskap, sier daglig leder i Akershus Energi, Frank Sagvik.Kjempetermos Leder for fjernvarmesatsingen til Akershus Energi, Frank Sagvik, forteller at den nye energiparken på Lillestrøm blir helt unik. CAMILLA AADLAND

Kjempetermos

Grunnstensnedleggelsen skjedde på gulvet i det som skal bli den minste salen, energisentralen, som skal stå ferdig neste år.

– Vi er med og markerer starten på det som skal bli Norges viktigste arena for fornybar energi, sa Sagvik rett før Riis-Johansen la ned selve grunnstenen. Den inneholdt en termos med klimamålene til Akershus Energi.

– Vi skal bygge Norges største termos, på 18 meter, forklarer Sagvik.

Kjempetermosen har plass til 1,2 millioner liter vann hvor energi lagres og brukes for å dekke forbrukssvingninger over døgn.Ny energiteknologi Her er grunnstenen i Akershus Energipark. Den inneholder en termos med Akershus Energi sine klimamål CAMILLA AADLAND

Ny energiteknologi

Riis-Johansen sammenligner energiparken med teknologisenteret på Mongstad.

– Også her er det en åpenhet for og nysgjerrighet på å finne nye former for energiteknologi. Med slike prosjekter kan vi vinne klimakampen, sier han.

Energiparken vil gi fornybar energi til over 15.000 husstander når den er ferdigstilt.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.