KRAFT

– Slik vinner vi klimakampen

Camilla Aadland
26. juni 2009 - 13:04

ÅRÅSEN, LILLESTRØM: Akershus Energi står bak Akershus Energipark, som blant annet skal inneholde en av Europas mest fremtidsrettede fjernvarmesentraler.

– Tanken bak dette senteret er annerledes enn for andre fornybar-prosjekter. Her skal de forene fortrinnene til de ulike energikildene, i tillegg til at de drar inn forskning og teknologi, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.Kunnskapslab Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen legger ned grunnsteinen i Akershus Energipark.
Kunnskapslab Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen legger ned grunnsteinen i Akershus Energipark.

Kunnskapslab

Både flis, deponigass, bioolje og energi fra solfangere skal inngå i fjernvarmesentralen.

Energiparken er basert på samarbeid mellom Akershus Energi, næringslivet og forsknings- og utdanningsinstitusjoner i regionen.

– Vi vil legge til rette for at dette blir et laboratorium for kunnskap, sier daglig leder i Akershus Energi, Frank Sagvik.Kjempetermos Leder for fjernvarmesatsingen til Akershus Energi, Frank Sagvik, forteller at den nye energiparken på Lillestrøm blir helt unik.
Kjempetermos Leder for fjernvarmesatsingen til Akershus Energi, Frank Sagvik, forteller at den nye energiparken på Lillestrøm blir helt unik.

Kjempetermos

Grunnstensnedleggelsen skjedde på gulvet i det som skal bli den minste salen, energisentralen, som skal stå ferdig neste år.

– Vi er med og markerer starten på det som skal bli Norges viktigste arena for fornybar energi, sa Sagvik rett før Riis-Johansen la ned selve grunnstenen. Den inneholdt en termos med klimamålene til Akershus Energi.

– Vi skal bygge Norges største termos, på 18 meter, forklarer Sagvik.

Kjempetermosen har plass til 1,2 millioner liter vann hvor energi lagres og brukes for å dekke forbrukssvingninger over døgn.Ny energiteknologi Her er grunnstenen i Akershus Energipark. Den inneholder en termos med Akershus Energi sine klimamål
Ny energiteknologi Her er grunnstenen i Akershus Energipark. Den inneholder en termos med Akershus Energi sine klimamål

Ny energiteknologi

Riis-Johansen sammenligner energiparken med teknologisenteret på Mongstad.

– Også her er det en åpenhet for og nysgjerrighet på å finne nye former for energiteknologi. Med slike prosjekter kan vi vinne klimakampen, sier han.

Energiparken vil gi fornybar energi til over 15.000 husstander når den er ferdigstilt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.