GUIDER

Slik unngår du datasmellen i utlandet

Løpske smarttelefoner kan gi deg regninger i titusenkronersklassen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. feb. 2011 - 17:33
Vis mer

Med jevne mellomrom skriver dagspressen om uheldige nordmenn som kommer hjem fra ferie til en mobilregning i monsterklassen.

Få ting kan gi deg en blåmandag som en diger. Men det er lett å unngå.

Mange operatører vil sende deg en SMS når du når et visst forbruk, og du må selv be om å få datatrafikk aktivert igjen om du vil fortsette å bruke dette.

Men det beste er å la være å bruke data i utlandet fullstendig. Å se på Youtube, surfe på nettet, sjekke e-post og bruke Facebook koster mye penger, så det er bare å la være først som sist.

Men det er mer enn nettleseren som bruker data:

  • Widgeter på startskjermen
  • E-postsynkronisering
  • Kontaktsynkronisering
  • AGPS
  • Kart
  • Apps (spesielt de som har reklame)

Og listen er ikke begrenset til dette.

Derfor er det smart å ta roten ved problemet: Selve internettilgangen til telefonen.

Slik deaktiverer du internett

Android

Android kan enkelt settes til å ikke bruke data over mobilnettet når du er i utlandet. Under "Innstillinger" velger du "Trådløst og nettverk", og deretter "Mobile nettverk" og fjerner haken ved siden av "Dataroaming". Når du så kobler deg til et utenlandsk mobilnett vil telefonen varsle deg om at datatilkoblingen din er deaktivert fordi du har forlatt hjemmenettverket ditt.

Nå vil det bare være mulig å koble seg til internett via Wi-fi.

Om du er paranoid

Under "Innstillinger" og "Trådløst og nettverk" fjerner du haken ved siden av "Mobile network". Da vil telefonen aldri kunne koble seg til internett via mobilnettet.

En ekstra sikkerhet kan være å installere en widget som viser deg hvor mye - om noe - data du har lastet ned. Vi har testet widgeten "Data counter widget" som er gratis i Android Market.

Denne widgeten må du legge til på startskjermen, så viser den deg databruken din over mobilnettet og over Wi-fi.

iPhone

Gå inn i Innstillinger -> Generelt -> Nettverk, og deaktiver "Mobildata". Nå vil det ikke lenger være mulig å koble seg til internett via mobilnettet. Siden du ikke lenger skal bruke mobildata kan det også være like greit å deaktivere 3G, slik at du får lenger batterilevetid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Om du er paranoid

Gå inn på "Mobildatanettverk" og velg "Nullstill innstillinger". Da slettes innstillingene telefonen må ha for å koble seg til internett over mobilnettet.

Windows Phone 7

Har du en telefon med Windows Phone 7 er den i utgangspunktet satt til ikke å koble seg til internett når du er i utlandet. Er du usikker kan du raskt sjekke om telefonen din er frakoblet.

Gå til Innstillinger, velg "Mobil", og trykk på "Data roaming", og undersøk at det ikke er krysset av for dataroaming her.

Om du er paranoid

Deaktiver datatilkoblingen i innstillingene, så vil ikke telefonen forsøke å koble seg til internett før du aktiverer dette igjen.

Symbian S60

Gå inn i kontrollpanelet, velg så Innstillinger -> Tilkobling -> Nettverksmål.

Under "Internett" markerer du WLAN-tilkobling, trykker valg -> Organiser -> Endre prioritet. Flytt så WLAN-tilkobling til førsteprioritet.

Gjør det samme under "WAP-tjenester".

Deretter åpner du nettleseren din, trykker Valg -> Innstillinger -> Generelt. Her velger du "Tilgangspunkt", og setter den til "Alltid spør".

Gjør det samme for alle programmer du har tenkt til å bruke.  I for eksempel Ovi Maps kan du sette programmet til å aldri koble seg til internett.

Om du er paranoid

Dersom du ikke føler deg helt trygg på at telefonen ikke kobler seg til nettet kan du sabotere internettilkoblingen fullstendig. Det gjør du ved å slette alle internettprofilene i telefonen. 

Gå inn i kontrollpanelet, velg så Innstillinger -> Tilkobling -> Nettverksmål. Åpne "Internett", og slett så alle profilene her. Gjør det samme under WAP-tjenster og MMS.

Uten disse profilene kan telefonen enkelt og greit ikke gå på nett. Det er imidlertid fortsatt mulig å bruke Wi-Fi.

Symbian^3

Gå inn i Innstillinger -> Tilkobling -> Innstillinger, og velg "Databruk v. nettveksling". Sett denne til "Kun WLAN-nettverk". Nå vil telefonen kun bruke Wi-fi til å koble seg til internett når du er i et utenlandsk mobilnett.

Om du er paranoid

Under Tilkobling -> Innstillinger -> Nettverksmål velger du "Internett" og sletter alle tilgangspunkter som ikke er WLAN-tilkoblinger. Gjør det samme under WAP-tjenester.

Nå er det ikke lenger mulig for telefonen å koble seg til internett via mobilnettet.

Les også:Android-appen som forteller hvor mye data du har brukt »Dette må du vite om Spotify på mobilenHva du skal gjøre når mobilen blir stjålet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.