IT

Slik skal TV 2 Sumo og Telenor takle OL-trafikken

... og slik sikrer du deg best mulig selv.

5. feb. 2014 - 10:42

TV 2 Sumo åpner slusene for ivrige OL-entusiaster. Tirsdag ble det kjent at alle nye kunder vil få en måned gratis Sumo. I tillegg vil eksisterende kunder få fri tilgang til hele tjenesten.

– Vi vil gi alle muligheten til å se OL når de vil. Samtidig er det en god mulighet for oss til å vise frem innholdet på Sumo, forklarer leder i TV 2 Sumo, Kristian Bruarøy.

Samtidig kan en stille seg spørsmål ved den nye satsingen. Tjenesten har en rekke ganger fått kritikk for lang nedetid under viktige begivenheter.

Debattforum gikk hett da Sumo gikk ned under kampen mellom Chelsea og Manchester United for en drøy uke siden.

TV 2 beklaget nedetiden og fikk opp en alternativ linje, men fikk lite sympati fra debattantene.

– Årsaken aldri den samme

– Vi har hatt noen uheldige situasjoner. Årsaken er aldri den samme, både heldig- og uheldigvis. I utgangspunktet er det få eller ingen av situasjonene som har oppstått på grunn av for høy trafikk hos oss. En av de siste episodene skyldtes noe så banalt som at vi gikk tomme for lagringsplass i ett av våre publiseringspunkt, forklarer Bruarøy.

Plassproblemene skyldtes høy trafikk internt i TV 2. For mange videostrømmer var satt opp samtidig.

TV 2s Origin-servere er det siste leddet før innholdet sendes til Telenors Content Delivery Network (CDN). Også disse har stoppet opp i flere minutter - et resultat av store omlegginger på nettkanalens platform.

Likevel er det sjeldent at alle Sumos kunder mister forbindelsen til kanalen samtidig. I stedet for kan det oppstå problemer på publiseringspunktet til én bestemt platform.

– Det kan for eksempel være problemer med en bestemt app. Si at brukere ikke får streamet fra TV 2 Sumos app på iPad. Da forsøker vi å være raskt ute med en alternativ løsning. I tilfellet med iPad-appen kan vi for eksempel be kundene se strømmen fra TV 2 sportens egen iPad-app, forklarer han.

Les også: Derfor vil Netflix produsere mer innhold selv

Oppgraderte linje mot distributører

Sumo distribuerer video til en rekke ulike platformer, og på den måten har de ved nedetid en slags backup dersom noe skulle gå galt. Onsdag følte Sumo-sjefen seg likevel trygg på at kanalen er i rute til OL.

De har oppgradert linjen ut mot distributørene, og fått på plass API-servere med mangedoblet kapasitet. Omfattende lasttester har også vært en del av oppkjøringen mot OL for kanalen. I tillegg skal de nå være godt forberedt dersom problemer skulle oppstå, ifølge Bruarøy.

– Vi har lært såpass mye i omleggingen at vi kan reagere raskt dersom problemer skulle oppstå, sier Sumo-sjefen.

Langrennsdronning Marit Bjørgen er på plass i Sotsji i Russland. NTB scanpix
I tillegg har de kartlagt ulike øvelser der det er forventet ekstra trafikk, og oppskalert bemanningen på kundeservice og sosiale medier.

Les også: Slik skal Chrome redusere dataforbruket med opptil 50 prosent

Mulige registreringsproblemer

Likevel er det noen flaskehalser. Dersom for mange brukere registrerer seg på Sumo samtidig, for eksempel i opptakten til skiskyting på mandag, kan dette gi problemer i betalingssystemet. Bruarøy trekker paralleller til køene og nedetiden som ofte oppstår når billetter legges ut i forkant av store konserter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi ser på dette som en klar utfordring, og vil oppfordre alle til å registrere seg så tidlig som mulig før de store øvelsene, sier Bruarøy.

Den gratis måneden kommer uten videre bindingstid, men man må registrere betalingsmetode slik at Sumo kan bekrefte identiteten til nye brukere.

Flere av problemene Sumo har fått skylden for, har i realiteten ligget hos internettdistributørene. Bruarøy peker på regionale problemer hos hver enkelte internettleverandør (ISP), altså selskapet forbrukere betaler internettregningen til. Sportsbegivenheter med stor lokal trafikk har til tider «nettmørkelagt» hele bydeler.

Andre ganger har selve distribueringsnettverket skapt problemer, og kanalen har hatt tett dialog med Telenor for å stålsette seg for økt trafikk.

Les også: 5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Oppgraderte 3G og 4G

– Vi har satt opp en 100 Gbit linje fra Fornebu og inn på hovedlinjen, sier Per Arild Meling, informasjonssjef i Telenor Norge.

I tillegg har de oppskalert sin CDN, økt peering-kapasiteten og økt IP-trafikken ut mot andre norske internettleverandører (ISPer).

For å sikre deg mot registreringsproblemer bør du ha sett denne boksen i god tid før de største øvelsene. Skjermdump: TV 2 Sumo

Bruarøy i Sumo spår at dette kan bli det første mobile OL. Flere og flere streamer på smarttelefoner og nettbrett. I tråd med dette har Telenor økt kapasiteten på kjernenettet til 3G og 4G med en tredjedel.

Verken Meling i Telenor eller Bruarøy i Sumo kan love et knirkefritt OL, men mener de er klare for jobben dersom problemer skulle oppstå.

– Vi kommer til å være på tå hev og følge med, sier Per Arild Meling.

Les også:

Første t-banelinje har fått 4G  

Vil ha 100 Mbit til 90 prosent av landet innen 2020  

Mystisk nykommer sikret seg frekvenser i 4G-auksjonen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.