IT

Slik skal Iphone brukes til medisinsk forskning

Si «aaaah» inn i mikrofonen så lenge du kan.

Apple lanserte mandag ResearchKit, et verktøy for å utvikle applikasjoner til medisinsk forskning til Iphone.
Apple lanserte mandag ResearchKit, et verktøy for å utvikle applikasjoner til medisinsk forskning til Iphone. Bilde: Apple
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
10. mars 2015 - 14:44

Sammen med Apple Watch og ny Macbook lanserte Apple i går ResearchKit, et verktøy som forskere kan bruke til å designe applikasjoner som bruker data fra Iphonens innebygde sensorer, samt andre sensorer som brukeren bærer.

Verktøyet gjør Iphonen til et kraftig diagnoseverktøy for medisinsk forskning, melder Bloomberg Business.

Prestisjeinstitusjoner

Forskere fra de prestisjetunge institusjonene Stanford University og Weill Cornell Medical College har allerede brukt Apple-verktøyet til å utvikle applikasjoner for å samle inn data om diabetes og hjertesykdommer.

Ved Stanford har de utviklet appen MyHeart Counts, som samler inn data om fysisk aktivitet og risikofaktorer for hjertesykdom. Applikasjonen kan blant annet hente inn data fra aktivitetsmålere som Jawbone og Fitbit.

Universitetssykehuset Massachusetts General Hospital har også utviklet en app med verktøyet, som gjør det mulig for diabetikere å få oversikt over hvordan kostholdet og mosjonsvanene deres påvirker daglige glukosemålinger, ifølge Reuters.

– Vi ser på dette som første steg, sa Stanley Shaw, lege og en av direktørene ved Center for Assessment Technology and Continuous Health ved Massachusetts General til Reuters.

Les også: Apples nye Macbook prydes av nordnorsk natur

Her er et utvalg av appene som er utviklet for forskning på ulike lidelser.
Her er et utvalg av appene som er utviklet for forskning på ulike lidelser.

Erstatter papirskjemaer

– Med flere hundre millioner Iphoner i bruk rundt om i verden, så vi en mulighet for Apple til å ha en enda større påvirkning ved å gjøre det enklere for folk å delta i og bidra til medisinsk forskning, uttalte Apple-direktør Jeff Williams i en melding.

På mandag ble det også lansert helseapper for å forske på astma, brystkreft og parkinsons.

Appene erstatter blant annet lange papirskjemaer som deltakere i medisinske forskningsprosjekter til nå har måttet fylle ut. Målet til selskapet er blant annet å gjøre det enklere å gjennomføre medisinske studier med et stort antall deltakere.

Verktøyet har åpen kildekode. Applikasjonene vil be om tilgang til sensorer som telefonens akselerometer, mikrofon, gyroskop og GPS, ifølge Bloomberg.

Parkinson-appen gjennomfører blant annet en tester der du skal si «aaaah» for å fange opp endringer i tonefall, gå på en rett linje og banke en rytme på telefonen, melder Techcrunch.

Les også: Fikk dette startup-selskapet verdens verst tenkelige start?

Kritikk

– Mange forbrukere forstår ikke at helsedataene de deler med en applikasjon eller innretning kan bli brukt på måter de ikke hadde ønsket, som for eksempel til markedsføring rettet mot dem eller bygge profiler på dem, sier advokat Jennifer Geetter til Bloomberg.

Hun har spesialisert seg på helsejus og er partner i McDermott Will & Emery LLP.

Advokaten understreker at opplysninger som er delt med en applikasjon ikke har samme vern som informasjon man deler med legen. Opplysningene kan blant annet bli delt og lagret.

Les også:

Jakten på kreftkuren: Her er norske forskere helt i front

Forskere vil lage nytt supermateriale fra tennene til snegler

Dette er forskjellen på dyre og billige briller  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.