IT

Slik skal de unngå telekollaps under Bieber-konsertene

Teleselskapene rigger opp til ekstrem kapasitet.

Telefonen brukes flittig når Justin Bieber opptrer. Her fra hans konsert på operataket i fjor.
Telefonen brukes flittig når Justin Bieber opptrer. Her fra hans konsert på operataket i fjor. Bilde: Scanpix
14. apr. 2013 - 16:10

Hvordan håndtere Justin Bieber? Det har Telenor, Netcom og Tele2 spurt seg.

Forrige gang han var på norsk jord gikk det ikke så bra når han plutselig dukket opp på Operaen uten at teleselskapene hadde fått tid til å forberede seg.

Det verste scenariet for teleselskapene er at all ungjentene tar med seg alle mobilvanene sine på konserten og setter i gang å sende bilder og videoer, oppdatere Facebook og blogge i vei. Og det er akkurat det de kommer til å gjøre, tror telebransjen.

Men denne gangen har de forberedt seg. Om alle tiltakene er tilstrekkelige får vi svaret på i neste uke.

Les også: Nå blir det bedre lyd i mobilen

Andre forutsetninger

– Forrige gang var vi ikke klar for den enorme trafikken. I neste uke kommer det til å bli enda verre. Men denne gangen har vi forberedt oss. Dessuten er vi litt heldige fordi arrangementet foregår inne på Telenor arena hvor vi har en stor kapasitet fra før. I tillegg har vi forbedret den kraftig, sier dekningssjefen i Telenor, Bjørn Amundsen.

Telenor har rigget seg for en voldsom trafikk under konserten. Både inne på arenaen og ute hvor de venter at tusenvis av foreldre vil vente på sine tenåringer.

Kapasiteten under konserten er økt til 40.000 samtaleminutter og 500.000 SMS-er inne, mot 60.000 og 600.000 SMS-er utenfor.

I tillegg er mobilnettet rigget for å overføre 20 GB datatrafikk inne og 18 GB utendørs.

Les også: Nå skal mobiler med dårlige antenner avsløres

Mobile stasjoner

Telenors mobilnett i området rundt Telenor Arena er allerede oppgradert til 4G i tillegg til 3G og 2G. Det øker datakapasiteten betraktelig.

I tillegg vil det under konserten bli satt opp to mobile basestasjoner under arrangementet for å forsterke mobilnettet i området. Den ene vil ha både 2, 3 og 4G mens den andre vil ha på 2 og 3G.

4G-stasjonen vil bruke 1800 MHz som bærefrekvens for 4G-nettet slik at de får med seg iPhone 5-brukerne.

Les også:

WiFi tar støyten

Telenor tror ikke mobilnettet har nok kapasitet til å klare belastningen under konserten. Derfor har de etablert et avansert WiFi-nett inne i Telenor Arena. Det skal være åpent under hele konserten uansett kundeforhold til Telenor.

Det omfattende WiFi-nettet inne i arenaen har hele 120 aksesspunkter. Det er bygget med en forbedret radiodesign og til sammen har det økt overføringskapasiteten inn og ut med tigangeren i forhold til det som var der fra før.

Hvert av aksesspunktene er ekstremt retningsstyrt og dekker en definert del av salen slik at de ikke forstyrrer hverandre.

– Under en normalkonsert med 18.000 tilskuere vi dette WiFi-nettet ha en kapasitet til å gi hver buker en kapasitet  gi 0,5 Mbyte under konserten. Når Bieber opptrer vil det være 23.000 i salen, men uansett vil det være en svært god avlasting for mobilnettet, sier Amundsen.

Telenor har brukt det samme radioteamet som de benyttet under London-OL i sommer for å planlegge WiFi-nettet.  Løsningen blir stående etter konserten, men i fremtiden blir det en ren Telenorløsning hvor folk må autentisere seg for å benytte det.

– Vi bygde om Ullevål Stadion for et år siden og en del av denne erfaringen tar vi med oss inn på Telenor Arena. Dette er det største WiFi-nettet som noen gang er montert i Norge. Vi kommer til å vurdere erfaringen fra denne konserten og vil bruke dette til å se hvordan vi kan løse slike utfordringer i liknende situasjoner i fremtiden, sier teknisk direktør i Telenor, Frode Støldal.

Klar for Bieber: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller at selskapet har gjort svært mye for å forhindre telekollaps når titusener tunge smartelefonbrukere i form av av tenåringsjenter rykker inn på Telenor Arena.
Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller at selskapet har gjort svært mye for å forhindre telekollaps når titusener tunge smartelefonbrukere i form av tenåringsjenter rykker inn på Telenor Arena. Odd R. Valmot

Les også: I år tar trådløs lading endelig av

Netcom dobler

Netcom kjøpte to ganger 5 MHz ekstra frekvens i 2,1 GHz-båndet i november. Den vil bli tatt i bruk på Fornebu i neste uke.

Flere av de basestasjonene som ligger i nærheten av Telenor Arena vil bli oppgradert med det ekstra frekvensbåndet som vil bli brukt til 3G. Stasjonene vil også bli oppgradert med ekstra prosessorkapasitet for å håndtere økningen i tale- og datatrafikk.

– Vi gjør også tiltak inne på arenaen. Her har vi en basestasjon som dekker salen med en sektor. Den splitter vi slik at vi får to sektorer og begge vil få den ekstra 3G-frekvensen i tillegg. Til sammen regner jeg med at alle tiltakene vi gjør gir en dobling av den kapasiteten vi har hatt i området. Vi vil selvfølgelig overvåke arrangementet kontinuerlig, men jeg tipper at vi kommer til å oppleve perioder med for stor belastning når så mange smarttelefonbrukere er i gang samtidig. Samtidig er slike arrangementer veldig nyttig læring for oss som skal planlegge for fremtiden, sier teknisk sjef i Netcom, Roy Nilsen.

Les også: Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Tele2 forbereder seg

- Vi har søkt lenge om å få innpass inne på Telenor Arena, men vi skjønner at det vil bli ganske kaotisk å gjøre det før konserten. Vi kommer til å sette opp mobile basestasjoner i tillegg til de vil har i på Fornebu allerede. Både Telenor Arena og dekningsdirektøren i Telenor har hjulpet oss med dette og det er vi glad for.

- Dette er en ildprøve både for oss og de andre. Vi er spent på hvordan det går og hvilke erfaringer vi kan høste av det. Det vi opplevde på minnekonserten på Rådhusplassen i fjor, hvor vi satte opp ekstra dekning, gjorde at vi avviklet trafikken svært bra. Jeg håper det samme skjer under Bieber-konserten, sier direktør for informasjon og samfunnskontakt i Tele2, Henning Lunde.

Les også: Skal klare 1000 ganger mer datatrafikk

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.