T2

Slik skal Chrome redusere dataforbruket med opptil 50 prosent

Ny nettleserfunksjon for mobil.

 Google vil hjelpe deg å spare inn megabytes på datakvoten og gi deg oversikt over hvor mye du sparer i en fremtidig oppdatering av Google Chrome.
Google vil hjelpe deg å spare inn megabytes på datakvoten og gi deg oversikt over hvor mye du sparer i en fremtidig oppdatering av Google Chrome. Bilde: Google
21. jan. 2014 - 17:54

Post- og teletilsynets undersøkelser viser at andelen som surfer på Internett via mobilen hver dag har økt fra 22 prosent i 2011 til 53 prosent i 2013.

Trenden vokser også i USA, i følge Google, der mer en femtedel av alle voksne mobilbrukere nå gjør mesteparten av nettsurfingen på mobile enheter.

Nå skal nettleseren Chrome for mobile enheter snart utstyres med en tillegsfunksjon som gjør at den mobile databruken kan reduseres med inntil 50 prosent.

De største innsparingene av penger for mobildata kan nok vinnes hvis man er nødt til å bruke mobilsurfing i utlandet. Funksjonen har blitt implementert for både Android og iOS.

Les også:  Så mye koster surfing i utlandet

Slik slår du det på

For å aktivere funksjonen, går du inn på "Innstillinger" og videre inn på "Administrering av båndbredde".

Der skal du få et valg som heter "Reduser datatrafikken". Klikk deg inn og aktiver.

Her får du også en oversikt over hvor mye du sparer i både prosent og bytes.

Les også:  Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Datakompresjon

Vi lastet ned en fersk installasjon av Chrome Beta før funksjonen ble implementert og satte den til å laste ned mobilsidene til tu.no. Ifølge forbruksanalysen førte datakomprimeringen til en besparing på 43 prosent i forhold til hva det normalt ville kostet i mobildata.

Chromes egen trafikkoversikt viste at den mobile forsiden til Teknisk Ukeblad hadde en størrelse på 775 kilobytes. Etter komprimeringen, ble ikke mer enn 442 kilobytes tappet fra undertegnedes datakvote.

Selv om mobilsidene går gjennom et par flere instanser før de lastes inn i nettleseren, merkes det knapt noen forsinkelse under 4G-nettet.

Besparelsen vil naturligvis variere fra side til side avhengig av hvor stor andel av bildedata som finnes på siden i forhold til tekst. Men å få 20 til 50 prosent mer ut av mobildataene er for oss ivrige mobilsurfere en god ordning.

Etter mer omfattende bruk av nettleseren, sank besparelsen ned til 24 prosent.

For den nysgjerrige Android-brukeren går det allerede i dag an å laste ned Chrome Beta i Play Store for å teste datasparingsfunksjonen. Men funksjonen er fortsatt regnet for å være eksperimentell.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Saken fortsetter under bildet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Skjermdumpen til venstre viser Teknisk Ukeblads mobilside lastet inn med Chrome sin datakomprimeringsfunksjon. Skjermdumpen til høyre viser innlasting i Chrome uten datakomprimering. Forskjellen er minimal.
Skjermdumpen til venstre viser Teknisk Ukeblads mobilside lastet inn med Chrome sin datakomprimeringsfunksjon. Skjermdumpen til høyre viser innlasting i Chrome uten datakomprimering. Forskjellen er minimal.

Proxybasert komprimering

Grafen viser forbruk med opprinnelig størrelse av mobilsiden og reellt forbruk. Lars Lillo Ulvestad
Den eksperimentelle komprimeringsfunksjonen benytter seg av en SPDY-proxy som går via Googles servere og kombineres med veiledning fra PageSpeed.

SPDY, som uttales "speedy", fungerer gjennom en proxy som frakter innhold over verdensveven til Googles servere og sørger for at nettsider lastes inn raskere. Proxyen kobler seg opp via SSL til Googles komprimeringsserver før det sendes videre til nettleseren på mobiltelefonen.

PageSpeed Tools er et analyseverktøy som gir webutviklere råd om hvordan en nettside kan optimaliseres til lastes inn raskere. Dette analyseverktøyet skal bli skreddersydd til nettleseren så mobile nettsider automatisk blir optimalisert etter anbefalingene.

Med komprimeringsfunksjonen på, er det også mulig å ta i bruk Chromes "sikker surfing", som skal forhindre phising, malware og nedlasting av skadelige filer.

Noe tilsvarende fins allerede på Operas nettleser: En funksjon kalt Opera Turbo som hevder å kunne komprimere nettsider med opp til 80 prosent ved hjelp av mellomtjenere.

Les også:

Snart kan det bli slutt på telefonnummer  

Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

Her er operativsystemene som skal utfordre Android

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.