BYGG

Slik skal byggkrisa knebles

- Finanskrisen vil få betydning for byggenæringen ut over 2009. Det er derfor viktig at det umiddelbart settes i gang et arbeid med å planlegge og prosjektere bygg som det er samfunnsmessige behov for å oppføre, sier BNL-direktør Ketil Lyng.
- Finanskrisen vil få betydning for byggenæringen ut over 2009. Det er derfor viktig at det umiddelbart settes i gang et arbeid med å planlegge og prosjektere bygg som det er samfunnsmessige behov for å oppføre, sier BNL-direktør Ketil Lyng. Bilde: Joachim Seehusen
7. nov. 2008 - 10:43

Byggenæringens Landsforening (BNL) forventer en ledigheten i næringen på minst 60 000, kanskje 80 000 som følge av den internasjonale finanskrisa og nedgangskonjunkturen.

Les også:

BNL er bedt av regjeringen om å komme med konkrete innspill for å bremse nedgangen. Nå er svaret kommet:

  • Styrking av kommuneøkonomien

BNL mener kommunene må få kompensert tapte inntekter og investeringer. I tillegg må kommunene få tilført 10 milliarder kroner ekstra i frie inntekter slik at de kan sette i gang flere byggeprosjekter. Kommunalbanken må få økt sin egenkapital og sørge for at flere kommuner får gunstige lån.

  • Økte lånerammer til Husbanken

BNL mener at Husbanken må få trekke på rammen for boligfinansiering i 2009 allerede i år. Husbanken må også tilføres ekstra lånerammer etter behov ved revidert statsbudsjett til våren.

  • Flere studentboliger

BNL krever at tilskuddet til bygging av studentboliger heves til 300.000 kroner per bolig. Foreningen peker på at det per i dag er planlagt 500 studentboliger utover regjeringens forslag om å bygge tusen nye.

  • Flere omsorgsboliger

BNL vil at tilsagnet til bygging av nye omsorgsboliger økes tilsvarende 2.000 boliger de neste fire årene.

  • Mer rehabilitering

BNL vil øke lånerammen til rehabilitering av skolebygg og at ordningen utvides til å gjelde alle offentlige bygg.

  • Enøk-satsing

BNL foreslår tiltak som skal stimulere til mindre energibruk i offentlige og private bygg: Å oppfordre kommunene til å rehabilitere bygninger etter ny teknisk forskrift (TEK), eget enøk-tilskudd til rehabilitering av kommunale bygninger og skattefradrag for enøk-tiltak i private bygg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.