NETTARKIV

Slik ser du på solflekken

22. sep. 2000 - 19:31

Dersom du ønsker å studere sola må du alltid være forsiktig. Alvorlig og permanente skader på øyet kan oppstå i løpet av kort tid.

– Galileo studerte sola gjennom et teleskop for 400 år siden og fikk permanente skader på øyene. Når det kan skje Galileo kan det også skje deg, advarer solforsker i ESA, Pål Brekke.

Han kommer med følgende råd til dem som ønsker å utforske den pågående solflekkaktiviteten nærmere:

En sikker måte å studere solflekker på er å projisere et bilde av sola gjennom et teleskop eller en vanlig prismekikkert inn på en hvit skjerm – for eksempel hvit papp. Dersom du bruker en prismekikkert, pass på og dekk til en av linsene.

– På skjermen vil du se en kraftig lyssirkel. Dette er solskiven. Juster avstanden mellom skjermen og kikkerten slik at du får en passe størrelse på solskiven, 10–15 cm. Du må muligens justere fokus på kikkerten for å få et skarpt bilde, forteller Brekke.

Ved hjelp av denne metoden skal du kunne studere solflekker og detaljer rundt disse meget godt. Det kan lønne seg å skru fast kikkerten på en pinne eller fotostativ, for ellers er det vanskelig å holde kikkerten helt rolig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.