Slik sank Estonia - igjen

Estionia i bølgebasseng (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Claes Källstrøm er forskningssjef ved SSPA Sweden. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
  • Motor

Slik skjedde katastrofen mener forskerne som de siste to årene har gjort nye tekniske analyser av forliset på oppdrag fra den svenske staten.

Sannsynliggjort

– Dette er i hvert fall det mest sannsynlige scenarioet. Vi viser her at det er teknisk mulig at Estonia tok inn så mye vann og sank på under én time, sier forskningssjef Claes Källstrøm i SSPA Sweden til TU.no.

I løpet av denne skjebnesvangre timen natt til 28. september 1994 omkom 852 mennesker i Østersjøen i én av de verste katastrofene i sivil skipsfart i Europa i nyere tid.

Demonstrasjon

Videoen er tatt opp i SSPAs forskningsbasseng i Göteborg, der konsulentselskapet torsdag demonstrerte modellforsøket for invitert internasjonal presse, myndigheter og skipekspertise.

Den radiostyrte, knapt fire meter lange Estonia-modellen, i skala 1:40, blir i laboratoriet utsatt for bølger og vind som tilsvarer værforholdene slik de var for snart 14 år siden.

Hele forliset blir gjenskapt i detalj:

Respekt

Bilrampen i baugen åpnes og vannet begynner å fosse inn på bildekket. Med slagside mot styrbord stopper motoren og fartøyet begynner å drive. Ettersom overbygningen fylles med vann, øker slagsiden før Mini-Estonia til slutt kantrer. En stund blir den liggende opp ned før den synker med akter først.

Det hele er over på åtte minutter. I virkeligheten tok det 50 minutter. Selv om det "bare" er et modellforsøk, er det helt stille på laben når skipet går ned i respekt for pårørende og overlevende som også er til stede på seansen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå