MOBIL

Slik så Android ut i 2009

RETRO: Her har det skjedd en del!

Samsung I7500 Galaxy.
Samsung I7500 Galaxy.
Marius ValleMarius ValleJournalist
30. nov. 2012 - 11:42

Høsten 2009 var Mobili.no fortsatt et ferskt nettsted. Vi testet fortsatt støtt og stadig diverse "vanlige" telefoner med taster, og hadde rukket å publisere noen av våre første tester av Android-telefoner.

En av de første vi testet var Samsungs første Android-telefon - i7500 Galaxy. Og ser vi tilbake er det ikke vanskelig å merke at det har skjedd mye de siste tre årene. Android var nemlig i stor grad en annen verden enn det er i dag.

LES OGSÅ: Androids eventyrlige utvikling

Gammel-Android fra Samsung

I dag kjører Samsung hardt på sitt eget TouchWiz-menysystem, men da de lanserte i7500 Galaxy gikk de for Googles standardmenyer. Og ikke bare det. De valgte også versjon 1.5 Cupcake av Android, som høsten 2009 allerede var erstattet med Android 1.6 Donut.

Samsung var såpass godt fornøyde med dette at de ikke hadde noe bråhast med å oppdatere den videre. Det var synd, for denne versjonen av Android hadde verken innebygget støtte for Microsoft Exchange, eller en Bluetooth-funksjonalitet som var særlig omfattende. Et idiotisk påfunn, syns vi.

Spesifikasjoner anno 2009

Galaxy i7500 var imidlertid en OK spesifisert telefon for sin tid. 

Skjerm: 3,2 tommer resistiv AMOLED, 320 x 480 piksler
Prosessor: ARM11 528 MHz
Minne: 128 MB RAM, 8 GB lagringsminne, minnekortstøtte
USB: 2.0, Micro-USB 
Kamera: 5 MP, autofokus, fotolys
Videoopptak: 352 x 288 piksler
Batteri: 1500 mAh

Dette var såpass greit at vi like godt ga i7500 tommelen opp, og skrev at telefonen "har du det du trenger, rett og slett". Så skal vi huske på at tre år er som 30 år å regne i mobilverdenen. 

Slik så Android 1.5 ut

Og de siste 30 årene har virkelig betydd endringer for Androids del. Ser vi tilbake på hvordan operativsystemet fungerte den gangen er det lett å bli glad i Android 4.1.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.1.

Menyene og utseendet har endret seg mye siden 2009, men grunnprinsippet er det samme. Den gangen var det i bunn og grunn startskjerm med ikoner eller widgeter, og en hovedmeny med appene samlet. I tillegg var det som i dag en statuslinje som kunne trekkes ned for å vise varsler.

Men når vi ser tilbake er det så definitivt ganske mye kjipere å se på. For eksempel var app-menyen en "skuff" du trakk opp fra bunnen av skjermen. I nettleseren måtte du først trykke menytasten, og deretter velge at du ville skrive en URL før du fikk taste inn en nettadresse.

Mye har forandret seg siden den gangen. Vi har derfor sammenlignet noen skjermbilder fra Android 1.5 med skjermbilder fra en telefon som kjører Android 4.0 med samme skjermoppløsning (320 x 480 piksler).

Android 1.5 vs Android 4.0


Startskjerm: I 2009 så startskjermen en tanke mer "klumpete" ut. Men legg merke til at Google fortsatt bruker det samme bakgrunnsbildet i 2012.


App-meny: I Android 1.5 var app-menyen en skuff du trakk oppover fra bunnen av skjermen. Vi tør påstå at dagens løsning og utseende er bedre.


Varsler: Varslene har mange flere funksjoner i Android 4.0 sammenlignet med Android 1.5. Du får for eksempel langt mer informasjon.


Oppringeren: Denne gjør stort sett det samme som før, men med Androids nye Holo-grensesnitt ser det en del mer moderne ut.


SMS: Tekstmeldinger er faktisk ikke så fryktelig annerledes i Android 4.0. Begge tastaturene er Androids standardtastatur i begge utgaver.


Nettleseren: Viser fortsatt nettsider, tre år etter. Men det er langt enklere å taste inn adresser i Android 4.0.

Hvilken Android-telefon var din første? Diskuter i kommentarfeltet under artikkelen!

MER RETRO:
Så feil tok de om iPhone
De heftigste, teiteste og lekreste telefonene noensinne
Seks tvilsomme avgjørelser fra Nokia
Fem Samsung-mobiler som imponerte oss
Tre kjemper som falt
Fem idiotiske påfunn fra Samsung

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.