MOBIL

Slik så Android ut i 2007

Var aldri ment å være laget for telefoner med trykkskjerm.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. apr. 2012 - 13:08

Skal du kjøpe en ny smarttelefon er sjansen for at det blir en Android-telefon stor. Verdens mest utbredte mobiloperativsystem har hatt en gigantisk vekst de siste årene, og har som iOS definert nye standarder for hvordan smarttelefoner skal være.

Men det var slett ikke telefoner med store trykkskjermer Google så for seg da de la ut på sitt Android-eventyr. Konseptet til den første Google-telefonen var radikalt annerledes enn hva det er i dag.Tidlige konsepter på "Google Phone".

Ikke utviklet for trykkskjerm

Faktisk ble ikke Android utviklet for trykkskjerm i det hele tatt. Dette skulle være en mulighet, men i det store og hele skulle Android være basert på taster, slik som Symbian og S60. Kanskje ikke så veldig rart i grunnen, siden dette var standarden for 5-10 år siden.

Da den første Android-telefonen, T-Mobile G1 (bilde til høyre), ble lansert var Android fortsatt i stor grad tastebasert. Operativsystemet hadde ikke engang skjermtastatur - en mulighet som først kom senere. Men det grunnleggende med operativsystemet er slik vi kjenner det i dag.

Bilder av tidlig Android-utgave

I rettsaken mellom Google og Oracle, som i disse dager går i San Francisco, har det dukket opp en hel del innsideinformasjon fra Google og deres tidlige Android-dager. I et dokument datert mai 2007 kommer det frem en hel rekke skjermbilder fra en tidlig versjon av Android.

Det er tydelig at menysystemet var utformet slik at piltaster var det eneste som trengtes for å navigere rundt i menyene. Alle skjermbildene er i landskapsmodus. Det eneste som kan minne om dagens utgave er statuslinjen på toppen av skjermen.

Det som slår oss er hvor likt det er Nokias S60-operativsystem - som også var aktøren du måtte konkurrere mot i 2007. 

Interessant nok var grunnspesifikasjonene til den første Android-telefonen Google så for seg i 2006 ganske så sparsommelige etter dagens standard. Den skulle ha en ARMv9-prosessor på 200 MHz, 64 MB RAM, mini-SD-minnekort, 2 megapikslers kamera, USB, Bluetooth 1.2, og skjerm med 240 x 320 pikslers oppløsning. 

Selv om det er interessant å få et innblikk i hvordan Google tenkte i begynnelsen, er det åpenbart at Apples trykkskjermsentriske iPhone inspirerte til en radikal endring av Android. For da Android ble kommersielt tilgjengelig i slutten av 2008 var det ikke i nærheten av det vi ser her.Klokken, startskjermen og en widget.Innstillingene, Youtube og kameraet.Google Maps, musikkspilleren og nettleseren.SMS-meldinger, e-postklienten og kalenderen.

Kilde: The Verge (1, 2)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.