MOBIL

Slik måler Surface seg mot konkurransen

Kan Microsofts nye nettbrett hamle opp med iPad?

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. juni 2012 - 10:18

Microsoft lanserte i natt to nettbrett, som begge har fått navnet Surface. Felles for begge er at de kjører Windows 8, noe som gjør dem til fullt funksjonelle PC-er.

At dette skal lanseres som Microsoft-produkter er også ganske så spesielt. Her tar de på sett og vis samme sti som Apple har gjort, ved at de selv utvikler både operativsystem og maskinvare. Nå betyr ikke Surface at Samsung, Asus og dess like ikke kommer til å lansere nettbrett med Windows. Det har de allerede gjort, og det kommer de nok til å fortsette med.

LES OGSÅ: Slik blir Windows 8 for nettbrett

Maskinvaren

Det er altså først og fremst maskinvaren som er interessant her. De to brettene er ganske like, men ikke helt. Det er et par store forskjeller ute og går.

Begge er laget i magnesium og har lik design. Magnesiumdekselet er laget i noe som kalles VaporMg, og skal ikke bare være lett, men også tynt, tåle litt og gi en premium-følelse.

Maskinvaren på de to brettene skiller seg i det helt grunnleggende. Mens Surface for Windows RT benytter ARM-prosessorarkitektur bruker Surface for Windows 8 Pro x86-arkitektur.

Om dette bare er babbel for deg kan vi si det så enkelt som dette: Surface for Windows 8 Pro kommer til å kunne kjøre de fleste programmene du bruker på PC-en din i dag, da den kjører en standard Windows 8-utgave.

Surface for Windows RT kjører en "lettvariant" som ikke kommer til å kunne kjøre alle de samme programmene. Den vil trolig kunne kjøre en hel del apper som er laget for Windows Phone. Windows RT er "nettbrett-utgaven" av Windows 8.

Det er en helt del som ikke er kjent ennå, men det er interenssant å se hvordan Surface-brettene måler seg mot konkurransen, og da tenker vi først og fremst på iPad. Vi har også sett på et av de sterkeste Android-brettene, Asus Transformer Infinity.

For ordens skyld: Spesifikasjonslisten for Asus Transformer Infinity gjelder kun for selve brettet. Det vil se noe annerledes ut om man også tar med tastaturdelen du kan koble til. Denne gir blant annet flere USB- og minnekorttilkoblinger, og større batterikapasitet.

Mens Surface for Windows RT konkurrerer mer direkte mot iPad og Android-brettene er Surface for Windows 8 Pro mer en bærbar PC/nettbrett-krysning. Det gjør også at den har langt mer langringsminne i den største versjonen. 

Vi ser også at RT-utgaven er langt lettere og en god del tynnere enn storebroren. Den har også mindre batterikapasitet, mens 8 Pro-utgaven har like stor kapasitet som nye iPad.

Når det kommer til ren skjermoppløsning kan ingen av de nye brettene fra Microsoft måle seg med iPads høyoppløste "Retina Display".

Selv om de eksakte skjermspesifikasjonene i skrivende stund foreløpig ikke er kjent mer enn antyder Microsofts bruk av uttrykket "Full HD" på 8 Pro-utgaven at det er snakk om en skjerm som har 1080 piksler i høyden. Dersom oppløsningen er den tradisjonelle 1920 x 1080 piksler vil det si at pikseltettheten er noe sånt som 207 piksler per tomme. Nye iPad har på sin side en oppløsning som gir den 264 piksler per tomme.

Tynt tastatur

Ellers er det naturlig å sette de nye brettene opp mot Asus Transformer Infinity, som også leveres med et tastatur med musflate. Men det er en stor forskjell her. Asus sin løsning plasserer mye maskinvare, som ekstra batteri og tilkoblinger i tastaturdelen. For Microsofts del er tastaturdelen kun en skjermbeskytter med taster og musplate. Dette gjør at Microsofts tastatur er langt tynnere. Avhengig av variant er det 3 eller 5 millimeter tykt. Asus sitt tastatur er 10,4 millimeter tykt alene.

Selv om det ikke er kjent, regner vi for øvrig med at Microsoft-brettene vil komme med både 3G og GPS.

Kameraoppløsningen på bak- og frontkameraene er ikke kjent, men frontkameraet er plassert i 22 graders vinkel, slik at det peker rett mot deg når du bruker den innebygde støtten og plasserer brettet på et bord.

Utover dette er det vanskelig å gi noen veldig klar dom, da såpass mange detaljer rundt Microsoft-brettene ikke er kjent.

Tror du at Microsoft klarer å stjele markedsandeler fra iPad med sine nye brett? Diskuter i kommentarfeltet under artikkelen!

LES OGSÅ: Microsoft lanserer Surface

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.