MOBIL

Slik måler nye iPad seg med Android-brettene

Vi har sammenlignet nettbrettene til Samsung, Asus og andre produsenter med Apples nye iPad.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. mars 2012 - 14:32

Apple lanserte ny iPad i går, og med den også en rekke oppgraderinger til deres allerede populære serie med nettbrett. Den nye modellen har enkelt og greit fått navnet iPad, men den omtales også som "the new iPad", "nye iPad", eller enkelt og greit "iPad 3" (selv om dette ikke er et offisielt navn).

LES OGSÅ: Apple lanserer ny iPad

Men hvor store er oppgraderingene? Er det verdt å skifte ut din eksisterende iPad? Kommer det alternativer som er bedre?

Her får du oversikten over de viktigste forskjellene på den nye iPad og andre tableter.Sammenligning av størrelsene til iPad og Galaxy Tab 2 (10.1).

Størrelse

Nye iPad er 9,4 millimeter tykk, og veier 662 gram (Wi-fi + 4G-varianten). Dette gjør den litt tynnere men også tyngere enn Samsung Galaxy Tab 2 (10.1), som er 9,7 millimeter tykk og veier 588 gram. Nye iPad er videre blitt både tykkere og tyngre enn iPad 2. Forgjengeren er 8,8 millimeter tykk og veier 613 gram. Asus sin kommende toppmodell, Transformer Pad Infinity, er både tynnere (8,5 millimeter) og lettere (586 gram).

Apples tableter kommer bare i én størrelse. Konkurrentene, og da spesielt Samsung, tilbyr tableter i en rekke forskjellige størrelser, fra de minste med sju tommers skjerm, til de største med 10,1 tommers skjerm. Illustrasjonen viser hvor mye informasjon som kan vises på 1 x 1 tomme på de forskjellige skjermene. Jo høyere PPI, jo mer informasjon kan vises.

Skjerm

Med mindre noen av konkurrentene skulle finne på noen sprell blir dette tableten med høyest skjermoppløsning når den kommer i salg. Vi snakker her om en 9,7 tommers skjerm med oppløsningen  2048 x 1536 piksler. Det gir en pikseltetthet på 264 PPI.

Samsungs nyeste tablet, Galaxy Tab 2 (10.1) stiller med en skjerm på 10,1 tommer, oppløsningen 1280 x 800 og dermed en pikseltetthet på knapt 150 PPI.

En av de nærmeste konkurrentene blir Asus Transformer Pad Infinity, som har 10,1 tommers skjerm med 1920 x 1200 pikslers oppløsning. Det gir en pikseltetthet på drøyt 224 PPI. Samme spesifikasjon finner vi i Acers nye Iconia A700.

Dette er for øvrig også nesten samme skjermspesifikasjoner som Huaweis nylig lanserte MediaPad 10 FHD, som med 10 tommer har 226 PPI.

Til sammenligning har iPad 2 sin skjerm en oppløsning på 1024 x 768 piksler og en størrelse på 9,7 tommer. Det gir en PPI på 132.Apple hevder at deres A5X-brikke har kraftigere grafikkytelse enn konkurrentene.

Systembrikke

Den nye iPad-en har fått en oppgradert variant av den eksisterende A5-systembrikken som står i iPad 2 og iPhone 4S. Denne heter A5X, og er i hovedsak lik, og har to prosessorkjerner.

Men siden skjermoppløsningen er fire ganger høyere trengs det også mer kraft for å tegne opp grafikk på skjermen. Dermed har A5X fått fire grafikkprosessorkjerner, mot forgjengerens to.

Nå skal det sies at fire grafikkprosessorkjerner ikke er oppsiktsvekkende i seg selv. For eksempel har Tegra 3, som driver en rekke nye tableter, 12 grafikkprosessorkjerner. Huaweis nye systembrikke som står i MediaPad 10 FHD har 16 grafikkprosessorkjerner.

Apple selv mener selvsagt at A5X har drøyere grafikkytelse enn konkurrerende systembrikker, men før vi har fått testet den er det vanskelig å si noe veldig fornuftig om dette.

Overraskende nok har nye iPad "bare" to prosessorkjerner. Asus sine nyeste har en firekjernet Tegra 3-systembrikke, men kommer også i en variant med en tokjernet Qualcomm S4-brikke. Acer Iconia A700 har også Tegra 3 med fire prosessorkjerner.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) og dens forgjenger har en Nvidia Tegra 2-brikke. Dette er en tokjerneprosessor og åtte grafikkprosessorer i én og samme chip. Men vi tviler ikke på at Apple iPad 3 slår den på ytelse.

 Nye iPad støtter som ventet ikke Micro-SD-minnekort. Det gjør mange av konkurrentene. Men iPad fås med inntil 64 GB innebygget minne.

Minne

Nye iPad kommer med varianter som har 16, 32 og 64 GB lagringsminne. Det er ikke støtte for minnekort, så du kan ikke utvide denne lagringsplassen. Fra og med i går selger Apple iPad 2 kun med 16 GB minne, men du vil fortsatt kunne kjøpe den hos andre i variantene 32 og 64 GB så lenge lageret rekker.

Samsung har på sin side valgt å gå for varianter med 16 og 32 GB minne på Galaxy Tab 2 (10.1), men de kan i tillegg utvides med Micro-SD-minnekort. Dermed kan du bygge ut 32 GB-varianten med 32 GB-minnekort og få til sammen 64 GB minne.

Og som du kanskje vet har Micro-SD-kort blitt veldig billige etterhvert.

Asus sin kommende Transformer Pad Infinity leveres i variantene 16, 32 og 64 GB minne, og støtter i tillegg minnekort. Det gir en potensiell lagringskapasitet på 96 GB.

Nettverk

Apples nyeste iPad har ikke overraskende støtte for LTE. Dette er den nyeste mobilnettstandarden som skal kunne gi deg nedlastingshastigheter på inntil 80 Mbps. 

LES OGSÅ: Test av NetComs LTE-nett

I Norge er det NetCom som tilbyr dette, men det har lenge vært kjent at Telenor også jobber med å sette opp et slikt nett. Interessant nok hevder Apple på sine nettsider at iPad 3 skal lanseres med LTE-støtte hos både NetCom og Telenor når den kommer i salg 23. mars.

OPPDATERT: Apple har i ettertid endret på ordlyden på sine nettsider. Nå står det ikke spesifikt at iPad får LTE-støtte i Norge. LTE-frekvensene Apple oppgir i spesifikasjonslisten sin brukes ikke av europeiske operatører. Inntil videre er det altså uklart hvorvidt iPad kommer med LTE-støtte som vil fungere i Norge.

Konkurrentene, og da spesielt Samsung, har laget en hel del tableter med støtte for LTE allerede, men disse har ikke blitt lansert i Norge. Den nyeste Galaxy Tab 2 (10.1) har ikke støtte for LTE, men Asus Transformer Pad Infinity støtter dette, med nedlasting på inntil 100 Mbps. Samsung Galaxy Tab 8.9 kommer også i en variant som har støtte for LTE, men foreløpig ikke i Norge.

Alle tabletene støtter HSPA, det vil si høy hastighet i 3G-nettet. iPad 3 har i tillegg det som kalles Dual Carrier HSDPA, som gir nedlastingshastigheter på inntil 42 Mbps. Dette må støttes av mobilnettet, og foreløpig er ikke dette tilgjengelig i Norge. Teknologien så vi for øvrig sist i Nokias 41-megapikslermobil 808 PureView.iPad har fått et fem megapikslers kamera på baksiden.

Kamera

Mens Apples første iPad ikke hadde kamera i det hele tatt, fikk iPad 2 et frontkamera med 0,3 megapiksler og et bakkamera med 0,9 megapiksler. På nye iPad har Apple funnet plass til et fem megapikslers kamera på baksiden og et 0,3 megapikslers kamera på fremsiden.

Nå er det ikke antallet megapiksler som avgjør kvaliteten, men heller elementer som optikk, bildesensorens størrelse, og blender.

Nye iPad har en bakbelyst bildesensor og en blender på maks f/2.4. Dette sørger for at mye lys slipper inn på sensoren, og dermed at bildene skal bli skarpe og klare.

Apple er ikke den eneste tabletprodusenten som bruker tid på kameraet. Asus Transformer Pad Infinity har fått et åtte megapikslers kamera med bakbelyst sensor. Her er blenderåpningen større, nærmere bestemt f/2.2.

Samsung har gått for et kamera med tre megapiksler på sine tableter Tab 2 (10.1) og Tab 10.1. Samsung og Asus har gitt sine tableter fotolys i tillegg. Alle tabletenes kamera har autofokus.

Batteri

Apples nye iPad har fått samme batteritid som forgjengeren. Det vil si at du kan bruke den til surfing, video og musikk i inntil 10 timer per opplading.

Asus Transformer Pad Infinty oppgir samme brukstid, men ved å koble den til tastaurdokken som kan kjøpes i tillegg får den 16 timers brukstid.

Nå varierer det hvordan produsentene oppgir batteritiden. Samsung oppgir for eksempel 9 timer videoavspilling og 72 timer musikkavspilling på sin Galaxy Tab 10.1. Vi har ikke funnet lignende tall for deres nye modell, men siden batterikapasiteten er identisk, altså 7000 mAh, antar vi at også Galaxy Tab 2 (10.1) vil ligge omtrent i samme gate.iPad kjører iOS. Alle konkurrentene kjører Android.

Operativsystem

iPad kjører, som alle andre iDingser, iOS. Her får du iOS 5.1, som er den nyeste utgaven av Apples operativsystem. Konkurrentene kjører alle som en Android. 

Både Samsung, Asus og andre konkurrenter leverer i dag produkter med Android 3.2, som er tablet-utgaven av operativsystemet. Men flere av de nyeste produktene er annonsert med Android 4.0, inkludert Transformer Pad Infinity og Galaxy Tab 2 (10.1).

LES MER: Slik er Android 4.0

Uten å gå inn på de tekniske detaljene er det slik at apper i Apple-universet må være skrevet for tablet for at de skal kjøres i full skjerm. På Android vil alle apper automatisk oppskaleres, uansett om de er skrevet for mobil eller tablet.

Men siden iPad er det ubestridt største produktet i utbredelse finnes det også mange flere tablet-apper. Over 200 000, faktisk. Google har kvittet seg med skillet mellom tablet- og mobil-apper i Android 4, og tanken er at alle apper skal fungere overalt.iPad kommer til å koste fra i underkant av 4000 kroner og oppover.

Pris

Apple har valgt å legge seg på linje med iPad 2-prisene med den nye modellen. Dermed får du den for fra 3900 kroner for den enkleste utgaven til 6500 kroner for den heftigste.

Samtidig senker de prisen på iPad 2, kom kommer til å gå for 2990 kroner uten 3G og GPS, mens versjonen med 3G og GPS kommer til å gå for 3990 kroner. Den blir kun tilgjengelig med 16 GB.

Den kraftigste tableten du får kjøpt i dag er Asus Eee Pad Transformer. Denne koster 5000 kroner, har 32 GB lagringsminne, fulltastatur som kan kobles til, men ikke mobilnettilkobling.

Samsungs Galaxy Tab 10.1 koster fra 3500 kroner med 16 GB og 3G. Den heftigste varianten med 64 GB minne går for rundt 6000 kroner.

Vil du vite mer?

Les disse artiklene for mer info om nye iPad:

iPad 3 er lansert

Dette er nytt i iOS 5.1

Her finner du mer om konkurrentene:

Samsung lanserer Galaxy Tab 2 (10.1)

Slik er Asus Transformer Pad Infinity

Test av Samsung Galaxy Tab 10.1

Test av Asus Eee Pad Transformer

Slik er Acers superbrett (tu.no)

Stor samletest av nettbrett (tu.no)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.