MOBIL

Slik måler Galaxy S4 seg mot konkurrentene

Samsung Galaxy S4 kan bli en hard nøtt å knekke for rivalene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. mars 2013 - 04:16

Samsung lanserte i natt sitt nye flaggskip, Galaxy S4. Denne skal konkurrere mot de andre produsentenes toppmodeller det kommende året.

For Samsungs del er det ikke bare viktig at telefonen er i stand til å ta en fight med for eksempel Sony Xperia Z eller HTC One. Den må også være spenstig nok til ikke å bli fullstendig forbikjørt når Apple slipper sin neste iPhone.

Vi skal ikke spå så mye om hva fremtiden vil bringe, men vi kan se hvordan den måler seg med noe av det ypperste i dag.

Galaxy S4 stiller i alle fall med mye krutt under plastdekslene. Skjermen er fem tommer og har full HD-oppløsning. Systembrikken har to ganger fire prosessorer, og en kraftig grafikkprosessor. Det kommer også en variant med en "vanlig" firekjerneprosessor, og det er denne som skal lanseres i Norge. Vi syns likevel den mest spennende varianten er den med 4+4 kjerner, rett og slett på grunn av den interessante teknologien som er tatt i bruk.

LES OGSÅ: Lyntest av Samsung Galaxy S4

Galaxy S4 vs de største konkurrentene

Som vi ser av tabellen er rent spesifikasjonsmessig ikke så mye som skiller de forskjellige telefonene. Men det går et klart skille mellom Android-telefonene på den ene siden, og iPhone 5 og Lumia 920 på den andre.

Åtte kjerner

Galaxy S4 legger seg, ikke overraskende, helt i tet når det kommer til rene spesifikasjoner. Det er spesielt den nevnte systembrikken, Exynos 5 Octa, som stikker seg frem. Denne har nemlig 4 + 4 prosessorkjerner.

Tanken er ikke at alle åtte skal brukes samtidig. Her vil de kraftige Cortex-A15-kjernene ta seg av de tunge oppgavene, mens de svakere Cortex-A7-kjernene vil ta over når lettere oppgaver skal utføres. Grunnen til at de har valgt denne løsningen er først og fremst at strømforbruket går vesentlig ned, siden telefonen kan spare strøm når kraften ikke trengs.

Ifølge Samsung selv er strømforbruket 70 prosent lavere enn på deres hittil kraftigste systembrikke, Exynos 5 Dual.

LES MER: Samsung lanserer Exynos 5 Octa

Konkurrentene har ikke noen lignende løsning, men det er klart at de prosessorene de andre telefonene bruker ikke akkurat er vanvittige strømsluk de heller. Så vi er helt klart spente på å se hvor god batteritiden til Galaxy S4 er i praksis.

Så skal det sies at det kommer to versjoner av telefonen. Den andre versjonen har en Snapdragon-systembrikke med firekjernet 1,9 GHz Krait-prosessor. Det er denne som kommer i salg her i landet. Men spør du oss er det Exynos 5 Octa-versjonen som har den mest spennende teknologien under panseret.

Det skal nevnes at Galaxy S4 har det kraftigste batteriet blant telefonene i oversikten.

Mye er likt

Selv om Samsung har utstyrt Galaxy S4 med mye spenstig maskinvare er det ikke all verden som skiller den fra de argeste konkurrentene. På noen områder må den se seg slått. 

HTC One har for eksempel skarpere skjerm, med 468 PPI mot Galaxy S4 sine 441 PPI. Du vil neppe kunne se noen stor forskjell, men det er verdt å nevne. Utover dette er basisspesifikasjonene stort sett like over hele rekka av Android-telefoner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstillingFaktisk størrelsesforskjell på (fra venstre) Samsung Galaxy S4, Galaxy S3, Sony Xperia Z, HTC One, Nokia Lumia 920 og Apple iPhone 5.

Krympet Galaxy S

Interessant nok er Galaxy S4 mindre enn sin forgjenger. Den er like lang, litt smalere og litt tynnere. Vekten er redusert med tre gram. Imponerende i seg selv, med tanke på at skjermen er større.

Galaxy S4 er jevnt over mindre enn sine Android-konkurrenter, og både smalere, tynnere og lettere enn Nokia Lumia 920. iPhone 5 er naturlig nok den minste, siden den har klart minst skjerm.

Bildet over viser størrelsesforskjellen på de forskjellige telefonene.

Priser

Det er utvilsomt ikke noen billig telefon vi har med å gjøre. Men så koster det som kjent å være kar.

Samsung Galaxy S4: 

6000 kroner

Samsung Galaxy S3: 

3600 kroner (3G, 16 GB)

HTC One:

5000 kroner (32 GB)

Sony Xperia Z:

5000 kroner

Nokia Lumia 920:

4500 kroner

Apple iPhone 5:

5200 kroner (16 GB)

Telefonen kommer antakelig til å falle i pris etterhvert som månedene går. Men skal du ha en Galaxy S4 ved salgsstart blir den altså en av de dyreste telefonene du får kjøpt.

Dette er oppgradert

Galaxy S4 fremstår i større grad som en naturlig oppgradering av Galaxy S3 enn en komplett overhaling. Men det er selvsagt mye som er større, raskere og bedre enn på fjorårsmodellen.

Skjermen har økt med 0,2 tommer, og oppløsningen er 2,25 ganger høyere. Pikseltettheten på skjermen har økt fra 306 PPI til 441 PPI, og den er dermed nesten 1,5 ganger skarpere. Skjermtypen er den samme, altså Super AMOLED. Nykommeren har Gorilla Glass 3, som skal være sterkere og mer ripesikkert enn Gorilla Glass 2.

Kameraet har økt fra 8 til 13 megapiksler. Frontkameraet har praktisk talt lik oppløsning som før.

Batteriet har fått en kapasitet på 2600 mAh. Det er en sunn økning fra 2100 mAh. Det er sånn sett imponerende at nykommeren er mindre og lettere.

Galaxy S4 støtter trådløs lading. Den har også en infrarød lysdiode som setter den i stand til å fungere som fjernkontroll. Telefonen har fått temperaturmåler og fuktmåler. Alt dette gir den muligheter forgjengeren ikke har.

Arbeidsminnet er økt fra 1 til 2 GB. Prosessoren er en nyere og raskere type.

I tillegg kommer en rekke andre mindre oppgraderinger.

SE OGSÅ: Spesifikasjoner for Galaxy S4

Programvare

De store forskjellene på forgjengeren og konkurrentene ligger i programvaren. For alle telefonene har mer enn nok kraft og saftige spesifikasjonslister. 

Vi kan på sett og vis si at det ikke lenger er spesifikasjonene som avgjør om telefonen er god eller ei. Det er tross alt ingen av produsentene som lager dårlige telefoner.

Samsung har åpenbart lagt mye arbeid i å utstyre Galaxy S4 med programvarefunksjoner de andre ikke har. At frontkameraet følger med på om du ser på telefonen eller ikke er noe som er unikt for Samsung. På Galaxy S4 er denne funksjonen utvidet.

Telefonen stopper avspilling av video om du ser vekk. Den skroller ned eller opp i nettsider eller e-post om du ser opp eller ned. 

Som HTC One har Galaxy S4 infrarød lysdiode som gjør at du kan bruke den som fjernkontroll til TV, dekoder og annet. 

Du kan filme og ta bilder med front- og bakkameraet samtidig. Tanken er at du selv skal kunne være med når du tar bilder. 

Galaxy S4 har en oversetter, som kan oversette tekst fra ett språk til tale på et annet. Dette skal være en hjelp når du er ute og reiser. 

Nykommeren har en utvidet stemmestyring som lar deg styre telefonen mens du kjører bil, uten at du trenger å røre den i det hele tatt. Du kan også spille samme musikken på flere Galaxy S4 samtidig. Lurt om dere er to som hører på samme lydbok for eksempel.

Da har vi bare nevnt noen av nyhetene på programvaresiden. Ikke at de andre produsentene ikke tenker på programvare. Poenget er at det i større grad er hvilken programvare telefonene har er det som skiller dem fra hverandre.

En selvskreven suksess

Det er neppe kontroversielt om vi påstår at Galaxy S4 ikke er noen revolusjonerende telefon. Men det er ingen tvil om at den kommer til å bli en av årets bestselgende telefoner.

Lik det eller ei: I forbrukernes øyne er det "bare" Samsung og Apple det dreier seg om. 

Samsungs enorme markedsføringsbudsjett kommer til å sørge for at Galaxy S4 blir et aktuelt valg for alle som kjøper smarttelefon i år. Da spiller det ikke så stor rolle at Galaxy S4 egentlig ikke er annet en en naturlig oppgraderingsrunde.

LES OGSÅ:

Samsung lanserer Galaxy S4

Lyntest av Samsung Galaxy S4

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.