MOBIL

Slik kontrollerer Apple Lightning-pluggen

Hvem som helst får ikke lov til å lage utstyr med denne.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. feb. 2013 - 11:18

Da Apple viste frem iPhone 5 lanserte de også en ny tilkoblingsplugg for sine enheter. Denne kalles Lightning, og er langt mindre enn den gamle pluggen Apple brukte i mange år.

Dette gjør kort sagt at iPhone 5 og de andre nye iOS-enhetene ikke kan brukes med eldre iPhone-utstyr, med mindre man kjøper en overgangsplugg. En skulle derfor kanskje tro at det ville dukke opp mengder med iPhone-tilleggsutstyr, men dette har altså ikke skjedd i samme grad som før.

LES OGSÅ: Test av iPhone 5

Produsenter må ha avtale

Grunnen er trolig hvordan Apple kontrollerer hvem som får bruke Lightning-pluggen. Det er nemlig ikke slik at hvem som helst kan lage slikt utstyr slik det gjør med vanlig USB-utstyr. Selve pluggen har en autentiseringsbrikke innebygget, og uten denne vil ikke iOS-enhetene snakke med den.

Utstyrsprodusenten Mophie har lettet på sløret, og i en artikkel i New York Times forteller selskapets visepresident Ross Howe hvordan prosessen foregår.

For å lage utstyr med Lightning må du ha en lisensavtale med Apple, kalt MFi-programmet (Made for iPod/iPhone/iPad). Når dette er på plass kan du bestille en Lightning-komponent fra Apple. Denne har programmert et eget serienummer, og alt utstyret du lager vil ha dette serienummeret på brikken.

LES OGSÅ: Her er det første Lightning-tilbehøret

Apple tester utstyret

For å selge utstyr under "Made for iPhone"-merket må utstyret ditt sendes inn til Apple for testing. De vil kunne se hvilket serienummer Lighting-pluggen har. Dermed er det viktig for utstyrsprodusentene å beskytte Lightning-tilkoblingen de har lisensiert, siden det vil være svært enkelt for Apple å se hvor den stammer fra.

Det er nemlig mulig for produsenter som ikke har avtale med Apple å kopiere innholdet på brikken i pluggen. Men Apple vil ifølge Howe i teorien kunne sende ut en programvareoppdatering til iOS som gjør at enkelte serienumre ikke lenger kan brukes.

Grunnen til at Apple er så påpasselige med dette er det flere grunner til, men den viktigste er trolig at de vil beskytte sin egen merkevare. Detter gjør også at de kan være sikre på at utstyr som er merket Made for iPhone faktisk fungerer, siden de selv har testet det.

Kilde: bits.blogs.nytimes.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.