GUIDER

Slik kommer du i gang med trening

Mobilen din er et fantastisk redskap for å komme i gang med trening. Vi viser deg våre beste tips.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. jan. 2010 - 16:26
Vis mer

Så du har bestemt deg for å begynne å trene, kanskje miste noen kilo og komme i form etter julens utskeielser. Du oppdager at du ikke akkurat er alene på treningssenteret, som i disse dager er stappfulle av mennesker med det samme nyttårsforsettet som deg.

Det er kanskje trangt akkurat nå, men av erfaring kan vi berolige deg med at mange forsvinner etterhvert som det nærmer seg vår i lufta.

Om du har ambisjoner om å komme i form til sommeren bør du starte nå. Men hva skal du gjøre for å unngå å bli en av dem som faller fra etter noen uker?

Det er her mobiltelefonen din kommer inn i bildet. Mobilen er nemlig et fantastisk verktøy både for å måle fremgang og å holde motivasjonen oppe. Her får du noen av våre beste tips, og vi kan love deg at de fungerer. De er nemlig basert på personlig erfaring.

Sett deg konkrete mål:

Det første du må gjøre er å sette et mål. Hvor vil du være om seks måneder? Vil du gå ned 10 kilo? Vil du ha bedre kondis? Et konkret mål kan for eksempel være å jogge en bestemt strekning på en viss tid. Om du trener på et treningssenter, benytt en treningsveileder for å komme frem til et realistisk mål for deg selv.

Lag en treningsplan:

Her bruker du mobilens kalenderfunksjon. Om du har planer om å trene styrke to ganger i uka og kondis to ganger i uka setter du opp dette som avtaler i kalenderen. Husk å sette påminnere, slik at mobilen din sier i fra om at det er på tide å gå på trening.

Det kan være en idé å begynne rolig. Ikke kjør på med trening fem dager i uken i begynnelsen, det klarer du sannsynligvis ikke å overholde over tid. Kommer du i gang med å trene fast to-tre dager i uken er det enklere å øke på etterhvert.

Lag treningsdagbok:

Dette er kjernen i det hele. Treningsdagboken kan være alt fra en bok du skriver i selv, til en blogg hvor du poster fremgangen din underveis. Det behøver ikke være en åpen blogg, men det er klart at motivasjonsfaktoren øker når noen følger med på deg. Vi har blogg som utgangspunkt for denne guiden.

Det første du må gjøre er å finne en bloggløsning som passer. Vår erfaring er at Wordpress fungerer bra til dette. Her oppretter du din egen blogg, og du kan gjerne begynne med å skrive hvilke mål du har satt deg dersom du vil dele dette med leserne dine.

Installer et treningsprogram

Nå tar du i bruk mobilens mange muligheter. Det beste er om du har en telefon med innebygget GPS. Da kan du installere ekstra programvare som holder oversikten over treningsøktene dine. Det finnes en rekke slike programmer. Har du en smarttelefon fra Nokia kan du bruke Nokia Sports Tracker. Et annet alternativ som fungerer på flere telefoner, inkludert Iphone og Windows-telefoner, er Sportypal.

Treningsporgrammene kan laste opp informasjon på internett, slik at du har enkel tilgang til dataene dine.

Det er selvsagt ikke nødvendig å bruke et slikt verktøy. Du kan for eksempel bruke telefonens stoppeklokke for å ta tiden når du jogger. Fordelen med treningsprogrammene er imidlertid at de kan gi deg nyttig informasjon om treningsrundene, vise ruten din i et kart, fortelle deg hvor mange kalorier du har brukt og annet.

Bruk kameraet

Kameraet på mobilen kan også være en viktig del av treningen. Dette kan du bruke til å dokumentere treningsøktene dine, enten det er på treningssenteret eller ute i det fri. Dersom du for eksempel går opp en fjelltopp kan du ta et bilde med mobilen og laste det opp til bloggen din, så kan alle som følger med på treningen din se at du faktisk har vært der.

Har telefonen din GPS og geomerkingsfunksjon kan du også laste opp bildet til en tjeneste som viser bildet i et kart. Panoramio.com er en slik tjeneste. Har du en Iphone kan du laste opp bilder direkte til tjenesten.

Her ser du et eksempel på bilde lastet opp til Panoramio »

Knytt det sammen i bloggen

Når du er i gang kan du poste treningsøktene dine på bloggen sammen med bilder du tar underveis. Har du en Wordpress- eller Blogger-blogg kan du svært enkelt laste opp bloggposter med mobilen. Alt du trenger å gjøre er å sende det i en e-post.

Les hvordan du går frem her »

Du kan krydre blogginnleggene dine med mer enn bare innlegg som sier at du har trent. Du kan for eksempel beskrive fremgangen i treningen, bruke data fra treningsprogrammet, legge inn bilder som viser joggeturen, skrive hva du spiser etter trening og alt mulig annet.

Bloggen kan i seg selv være en motivasjonsfaktor for å fortsette å trene. Dersom du hopper over treninger, eller faller helt fra, vil du ha i bakhodet at leserne dine følger med. Du vil vel ikke vise hele verden at du har droppet ut?

Gi deg selv motivasjon!

Om du har satt deg som mål å gå ned i vekt kan det være svært nyttig å lage en side som viser resultatet før og etter. Her kan du igjen bruke mobilkameraet ditt til å ta et bilde av deg selv når du begynner å trene, og deretter ta nye bilder med jevne mellomrom. Etterhvert vil du kunne se at treningen har gitt synlige resultater, og ingenting er vel bedre enn det?

Du kan også legge inn annen informasjon som viser resultatene dine, enten det er vekta som kryper nedover (kanskje du til og med lager en graf i et regneark), tar bilder av deg selv i klærne som er for store eller i klær som endelig passer igjen, hvor langt du klarer å løpe og så videre.

En annen motivasjonsfaktor er å legge ut synlige bevis for hvor mye kondisjonen din har forbedret seg. Dersom du før du begynner å trene jogger så langt du klarer på 20 minutter og tar et bilde der du ender opp, kan du senere gjøre samme øvelse og ta et nytt bilde. Da ser du at kondisjonen din faktisk har forbedret seg.

Bruker du et treningsprogram til dette kan du også se på et kart hvor mye du har forbedret kondisjonen din. Dette er en ypperlig måte å holde motivasjonen oppe på. Dersom du holder deg til treningsprogrammet vil resultatene bare bli bedre og bedre.

Kom i gang!

Opprett en blogg, og utforsk hvilke muligheter du har med din mobil. Kamera og stoppeklokke er nok for mange. Tenk over hvordan du kan legge opp trening du liker, ikke trening slik du tror det bør være.

For inspirasjon og konkrete eksempler anbefaler vi at du besøker Mobili-redaktørens egen treningsblogg, hvor tipsene i denne guiden er satt ut i livet. Ingen unnskyldninger »

Flere treningsblogger til inspirasjon:

Hildes treningsblogg »

Treningslaila »

Mat, trening og masse anna tull »

Lykke til med treningen! 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.