GUIDER

Slik kommer du i gang med geomerking

Gi bildene dine en helt ny dimensjon. Vi viser deg hvordan du enkelt tar i bruk geomerking.

Marius ValleMarius ValleJournalist
23. mars 2010 - 14:44
Vis mer

Etterhvert som GPS har blitt en vanlig teknologi har det også åpnet seg en verden av tjenester som utnytter GPS. En av de mest interessante er geomerking, også kalt geotagging.

Hvorfor geomerking?

Enkelt forklart går dette ut på å lagre GPS-koordinater – altså geografisk posisjon – i bilder. Det vil ikke si at stedsnavnet skrives på bildet, men at en kode lagres i bildefilen som lesbar informasjon for et program.

Dette gir bildene dine en helt ny dimensjon. Et geomerket bilde viser ikke bare et motiv, men også hvor du var da du tok bildet.

Men å geomerke bildene dine er ikke nok i seg selv. Skal du få glede av geomerket som lagres i bildene må du bruke en tjeneste som omsetter det til praktisk informasjon. Ideen er at du skal kunne se bildene på et kart.

De fleste mobiltelefoner med GPS kan geomerke. Dermed kan du laste bildene dine opp til en geomerkingstjeneste og dele dem med venner, som igjen kan se hvor du har tatt bildet.

I denne guiden skal vi vise deg hvordan du kommer i gang med geomerking. Vi skal også vise deg en tjeneste som lar deg dele de geomerkede bildene med hele verden.

Slik kommer du i gang med geomerking

Dersom du vil geomerke bilder tatt med mobiltelefonen trenger du bare å aktivere funksjonen på telefonen din. Dette forutsetter selvsagt at du har en mobiltelefon som har innebygget GPS og som støtter geomerking.

Som regel finner du valget for dette i menyen til kameraet. Som regel kalles valget geotagging, geokoding eller geomerking. Når du har aktivert dette vil GPS-mottakeren aktiveres hver gang du starter kameraet. Dette gjelder for de fleste telefoner, men ikke for alle.

Telefonen din vil nå lagre GPS-posisjonen din sammen med bildet. Det er selvsagt en forutsetning at GPS-en har funnet posisjon, så det kan være en idé å vente litt før du tar bildet slik at posisjonen låses.

De fleste mobiler har AGPS, noe som vil si at informasjon om posisjon hentes fra mobilnettet i tillegg til fra GPS-satelitter. Geomerking fungerer generelt ikke innendørs, men en AGPS-telefon vil kunne angi omtrentlig posisjon.

Velg opplastingstjeneste

Nå som du har geomerkede bilder må du bruke en tjeneste for å oversette geokoden til noe mer håndfast. Her er det mye å velge mellom.

Vår favoritt er Google-tjenesten Panoramio. Når du laster opp bilder hit plasseres de automatisk på kartet. Opplasting er enkelt. Så snart du har registert deg som bruker kan du laste opp bilder med opplastingsverktøyet på nettsiden.

Bildene dine blir tilgjengelige i ditt eget galleri på Panoramio, og herfra kan du dele dem med venner og kjente.

Bildene vil også kunne dukke opp på Google Earth og Google Maps når du laster dem opp til Panoramio. Så når noen ser på kartet kan det være at de ser nettopp ditt bilde.

Geomerking er for øvrig en fin måte å dokumentere treningsøkter, turer eller annet. Dette kan du putte i for eksempel en blogg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les hvordan du starter din egen treningsblogg med mobilen din »Det finnes for øvrig andre tjenester som tilbyr geomerkingsfunksjoner, her er det bare å prøve seg frem og finne sin favoritt. De største er:

Se geomerking i praksis

På Google Maps kan du se geomerkede bilder i kartet. Finn et sted på kartet, trykk på “mer” oppe i høyre hjørne og deretter krysser du av “bilder”. Da vil alle geomerkede bilder i dette området dukke opp på kartet. Det lønner seg å zoome litt inn i kartet, for da får du se flere bilder.

Du kan også ta en titt på vår side på Panoramio for å se noen eksempler på bilder vi har geomerket.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.