KRAFT

Slik kan naturgass brukes

Risvika Gassenter, Sola, Rogaland.
Risvika Gassenter, Sola, Rogaland.

Neste år får Norge et storskala testsenter for naturgass.

Risavika Gas Center (RGC) i Sola skal utvikle nye metoder for bruk av Norges enorme gassmengder.

Tidlig i september ble grunnsteinen for første byggetrinn til Risavika Gas Center lagt ned av daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Han understreket at senteret blir svært viktig for norsk industriell satsing.

– Vi må bruke mer av gassen i Norge. Dette skal vi arbeide hardt for, sier administrerende direktør ved RGC, Gro Cederløf, til Teknisk Ukeblad.100 millioner kroner

Store nasjonale forskningsmiljøer som Universitetet i Stavanger og IRIS (tidligere Rogalandsforskning) og store selskaper som Lyse, Statoil og Shell står bak RGC som bygges i tilknytning til et høytrykksgassrør fra Kårstø til Risavika.

De neste fem årene skal 200 millioner kroner pøses inn i RGC. Og ikke færre enn 700- 800 forskere vil bli knyttet til gassenteret.

– Tilknytningen til Universitetet og viktige selskaper gir oss en unik mulighet for utvikling fra idé, forskning og testing til kommersialisering, sier hun.

Til rådighet får hun forskningslaboratorier og skreddersydde testområder for utstyr til industriell bruk med gasstrykk opptil 150 bar.Gass gir muligheter

Det blir tatt mange initiativ for CO 2-rensing i Norge, men de er lite koordinert. RGS skal ta ansvaret for å koordinere kunnskapene.

– Vi regner med å få en stor del av CO 2-markedet. Dessuten vil vi forske på produksjon av hydrogen med utskillelse av CO 2, teste en kombinert brenselcelle og forske på produksjon av elektrisk kraft og hydrogen med utskillelse av CO 2, sier Cederløf .

– Vi har et prosjekt for IFE, en kombinasjon av brenselcelleteknologi og hydrogenomforming med en relativt høy konsentrasjon av CO 2, men med meget enklere CO 2-fangst. Det er et spennende konsept, selv om brenselceller fremdeles har lang vei til praktisk og økonomisk bruk.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.